Un creier vechi de 300 de milioane de ani a fost descoperit

Un creier vechi de 300 de milioane de ani a fost descoperit în craniul fosilizat al unui peşte preistoric, înrudit cu rechinii şi calcanii, de o echipă de cercetători francezi şi americani, potrivit Muzeului naţional de istorie naturală (MNHN) din Franţa.

28 afișări
Imaginea articolului Un creier vechi de 300 de milioane de ani a fost descoperit

Un creier vechi de 300 de milioane de ani a fost descoperit (Imagine: www.sciencedaily.com)

O reconstituire în 3D a acestui creier fosilizat a fost putut fi realizată graţie tehnicii holografiei, ce utilizează razele X. Cercetătorii au putut să analizeze "creierul mic, măduva spinării, cei doi lobi optici şi nervii", potrivit raportului publicat în revista americană Proceedings of the national Academy of Sciences (PNAS).

Creierul a fost descoperit într-unul din rarele cranii de peşte preistoric conservat în trei dimensiuni. Fosilele, descoperite în roci din Oklahoma şi Kansas, aparţin unei specii care a dispărut de mult, ce avea o lungime de până la 50 de centimetri şi era înrudită cu rechinii, calcanii şi peştii şobolan. Aceşti peşti trăiau pe fundul mării şi al oceanelor, la adâncimi mari.

În opinia lui Alan Pradel, principalul autor al studiului, mineralizarea creierului este o consecinţă a faptului că acesta a fost acoperit de bacterii, cu puţin timp înainte de a se dezintegra, ele contribuind la fosilizarea lui.

Reprezentanţii Muzeului naţional de istorie naturală din Franţa consideră că această descoperire a deschis noi perspective în cercetarea evoluţiei vertebratelor preistorice.

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici