Una dintre cele mai mari plante carnivore din lume, descoperită în sud-estul Asiei

Una dintre cele mai mari plante carnivore din lume - Nepenthes northiana -, care consumă şi şobolani, a fost descoperită în sud-estul Asiei, în Filipine, de o echipă de cercetători condusă de Stewart McPherson, din Marea Britanie, potrivit cnn.com.

5322 afișări
Imaginea articolului Una dintre cele mai mari plante carnivore din lume, descoperită în sud-estul Asiei

Una dintre cele mai mari plante carnivore din lume, descoperită în sud-estul Asiei (Imagine: redfernnaturalhistory.com)

Una dintre cele mai mari plante carnivore din lume - Nepenthes northiana

Cercetătorii au identificat mai multe plante carnivore pe insula Palawan, în centrul Filipinelor, printre care şi Nepenthes northiana, care are un diametru de 30 de centimetri. Planta are forma unei cupe uriaşe, care este plină de apă şi de enzime acide, după cum a indicat McPherson.

Prada este atrasă de nectarul dulce şi, odată prinsă în cupă, pereţii alunecoşi nu îi mai permit să iasă şi, în cele din urmă, se îneacă.

Cea de-a doua specie ca mărime care a fost identificată este Nepenthes attenboroughii, numită astfel în cinstea lui Sir David Attenborough, prezentator de emisiuni de istorie naturală.

În aceeaşi călătorie, Stewart McPherson a descoperit peste 20 de noi varietăţi de plante carnivore şi a făcut două redescoperiri.

Printre acestea din urmă se află Nepenthes deaniana, care a fost prima dată identificată în 1907, dar urma acestei specii s-a pierdut spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când Ierbarul Naţional din Manila a fost bombardat.

McPherson şi echipa sa consideră că au identificat planta în mediul ei natural pentru prima dată în peste 100 de ani.

Nepenthes deaniana poate, de asemenea, să captureze şi animale mici, pe lângă insecte, având o cupă de mărimea unei mingi de fotbal.

Potrivit Botanical Society of America, în lume există aproximativ 600 de specii de plante carnivore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici