Undele radio, eficiente împotriva cancerului esofagian

Undele radio ar putea reduce considerabil numărul intervenţiilor chirurgicale necesare pentru prevenirea apariţiei cancerului esofagian, deoarece utilizarea lor asupra celulelor suspecte de a deveni maligne micşorează riscul de apariţie a tumorilor canceroase.

111 afișări
Imaginea articolului Undele radio, eficiente împotriva cancerului esofagian

Undele radio, eficiente împotriva cancerului esofagian (Imagine: Mediafax Foto)

Esofagul Barrett, anomalia cauzată de repetatele refluxuri de suc gastric, în urma căreia celulele esofagiene situate în zona de conjuncţie dintre esofag şi stomac suferă diverse mutaţii, este o afecţiune depistată la un pacient din 62 în Statele Unite, deşi nu toate cazurile detectate se transformă în cancer.

În momentul în care apar tumori la nivelul epiteliul esofagian, rata de supravieţuire a pacienţilor, de peste cinci ani după diagnosticare, este mai mică de 15%. Cancerul esofagian face anual aproximativ 14.000 de victime în Statele Unite.

Medicii de la Universitatea North Carolina School of Medicine au realizat acest studiu pe un eşantion de 127 de pacienţi suferind de endobrahiesofagie (esofag Barrett). Pacienţii au fost împărţiţi în două grupuri de studiu. Primul grup a beneficiat de o extirpare a acestei zone, realizată cu ajutorul undelor radio, iar cel de-al doilea a fost supus unei false intervenţii (placebo).

Celulele mutante au dispărut în aproape 78% din grupul pacienţilor care au beneficiat de tratamentul cu unde radio, comparativ cu doar 2% din grupul pacienţilor care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale false.

După un an, 9,3% dintre pacienţii din grupul placebo au dezvoltat cancer esofagian, comparativ cu 1,2% din grupul de pacienţi ale căror celule mutante au fost extirpate cu ajutorul undelor radio.

Acest studiu a fost publicat în New England Journal of Medicine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici