Veriga lipsă dintre primate şi om, descoperită în Germania

Fosilele extrem de bine conservate ale unei primate care a trăit în urmă cu 47 de milioane de ani au fost descoperite în Germania, determinându-i pe paleontologi să afirme că ar putea fi o rudă apropiată a strămoşului comun dintre primate şi oameni.

377 afișări
Imaginea articolului Veriga lipsă dintre primate şi om, descoperită în Germania

Veriga lipsă dintre primate şi om, descoperită în Germania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acesta este cel mai bine conservat schelet al unei primate preistorice, deoarece singura parte care lipseşte este o bucată din picior mai jos de genunchi, iar oamenii de ştiinţă susţin că aceste fosile îi vor ajuta să afle mai multe informaţii despre primele stadii de evoluţie a primatelor.

Jorn Hurum, paleontologul norvegian care a coordonat echipa de cercetători ce au analizat aceste fosile în ultimii doi ani, a declarat că scheletul seamănă cu acela al unui strămoş timpuriu al omului, dar nu pare să fie un strămoş direct.

"Nu avem de-a face aici cu stră-stră-stră-bunica noastră, ci mai degrabă cu o stră-stră-stră-mătuşă", a declarat Jens Franzen de la Senckenberg Research Institute din Frankfurt, după ce această fosilă a fost expusă la New York, la American Museum of Natural History.

Primata, care avea o lungime de aproximativ 60 de centimetri de la nas până în vârful cozii, era o femelă care a murit înainte de a naşte pentru prima oară. Cercetătorii au denumit-o Darwinius masillae, în onoarea lui Charles Darwin, părintele teoriei evoluţioniste, însă au poreclit-o Ida.

Fosila a fost descoperită de un colecţionar amator în 1983 într-o carieră din regiunea germană Messel. Ida a fost păstrată într-o colecţie privată până în 2006, când i-a fost propusă spre vânzare lui Jorn Hurum şi Universităţii din Oslo.

Scheletul Idei prezintă caracteristici comune cu specia umană datorită osului gleznei şi a călcâiului care are aceeaşi formă. Degetul ei cel mare era opozabil, iar Ida avea unghii, nu gheare, ceea ce confirmă faptul că a fost o primată.

Cercetătorii au putut să facă şi o analiză chimică a conţinutului stomacului ei, aflând cu această ocazie că ea a mâncat seminţe şi frunze.

Aceste informaţii au fost publicate în revista de specialitate Public Library of Science journal PLoS ONE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici