Viitorul mesajelor text: vom scrie folosindu-ne puterea minţii

  • Sistemul de „scriere a minţii” transformă scrierea de mână imaginată în text pe un ecran.
  • Cercetătorii au folosit senzori implantaţi în creierul voluntarului pentru a detecta activitatea neuronală.
  • Activitatea creierului produsă de gândire este convertită în cuvinte în timp real pe ecranul unui calculator.
293 afișări
Imaginea articolului Viitorul mesajelor text: vom scrie folosindu-ne puterea minţii

Viitorul mesajelor text: vom scrie folosindu-ne puterea minţii

Oamenii au fost mult timp fascinaţi de noţiunea de citire a minţii - fie că e vorba de telepatie sau un computer. Acum cercetătorii spun că au dezvoltat un sistem care combină învăţarea automată şi o interfaţă creier-computer pentru a citit scrisul de mână, relatează CNET.

O echipă de oameni de ştiinţă a lucrat împreună cu un voluntar, un bărbat în vârstă de 65 de ani paralizat de la gât în jos şi au dezvoltat un sistemul de „scriere a minţii” care transformă scrierea de mână imaginată în text pe un ecran.

Cercetătorii au folosit senzori implantaţi în creierul bărbatului pentru a detecta activitatea neuronală. Pe măsură ce participantul îşi imagina că scria scrisori, acea activitate a fost alimentată către un algoritm care a tradus-o, în timp real, pe un ecran.

Sursă foto: Twitter @AFP

Sistemul foloseşte două matrice de electrozi implantate care înregistrează activitatea creierului produsă de gândirea la scrierea literelor. Aceste informaţii sunt apoi colectate şi procesate în timp real de un computer, care converteşte aceste date în cuvinte pe un ecran.

Detaliile experimentului sunt prezentate într-un raport din numărul curent al revistei Nature. Co-autor al studiului, Krishna Shenoy, cercetător al Institutului Medical Howard Hughes de la Universitatea Stanford, spune că această cercetare  pare a fi mai puternică decât studiile similare care au încercat să traducă vorbirea imaginată în text pe ecran. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici