Fostul şef al Oficiului pentru Protecţia Martorilor şi alţi 10 angajaţi, trimişi în judecată de DNA

Fostul şef al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, Adrian Bărăscu şi alţi zece angajaţi ai instituţiei au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu şi alte fapte asimilate corupţiei, a anunţat, luni, Ministerul Public.

2951 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Oficiului pentru Protecţia Martorilor şi alţi 10 angajaţi, trimişi în judecată de DNA

Fostul şef al Oficiului pentru Protecţia Martorilor şi alţi 10 angajaţi, trimişi în judecată de DNA

Dintre aceştia Adrian Bărăscu, Felicia Violeta Popa (comisar şef în ONPM) , Ion Octavian Nanu (comisar şef în ONPM), Aurel Lehăduş (comisar şef în ONPM) , Dan Cristian Puşcaş (comisar şef în ONPM) se află în arest preventiv, Andreea Violeta Liţă (psiholog în cadrul ONPM) şi Marcel Daniel Gomeajă (comisar şef în ONPM) sunt în arest la domiciliu, Marcel Viorel Croitoru (comisar şef în ONPM) şi Cristian Pintilescu (director adjunct în cadrul ONPM) se află sub control judiciar iar Ştefan Stan (comisar şef în ONPM) şi Răzvan Gabriel Gheorge (comisar şef în ONPM)sunt cercetaţi în stare de libertate.

Fostul şef al ONPM este acuzat de procurori de constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi influenţare a declaraţiilor.

În rechizitoriul întocmit de procurori, se arată că în perioada septembrie - decembrie 2013, Adrian Bărăscu, Felicia Popa, Octavian Nanu şi Andreea Liţă au constituit un grup infracţional organizat, la care, din 2014, au aderat şi Viorel Croitoriu, Daniel Gomeajă, Aurel Lehăduş, Dan Cristian Puşcaş şi Cristian Pintilescu, urmărind obţinerea ilegală şi deturnarea de fonduri, dar şi obţinerea de foloase necuvenite, în urma folosirii abuzive a funcţiei.

În acest context, în perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din program.

Astfel, în perioada 2014 - octombrie 2015, Adrian Bărăscu, ordonator terţiar de credite la ONPM, împreună cu Viorel Croitoriu şi Octacian Nanu (împuterniciţi ai lui Bărăscu), au folosit documente şi date inexacte privind cuantumul cheltuielilor destinate protecţiei martorilor, în sensul supradimensionării acestora (în cuantum de 938.180 lei) susţin procurorii.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, se arată că fostul şef al ONPM a încercat în noiembrie 2015, să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmaţii cu vădit caracter intimidant şi ameninţări, să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, cu prilejul unor cercetări penale.

În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2015, în mod repetat, inculpaţii Bărăscu Adrian-Augustin, Lehăduş Aurel şi Puşcaş Dan-Cristian, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, adoptând comportamente şicanatorii la adresa martorilor incluşi în Program. Iniţial acest comportament privea reducerea cheltuielilor necesare acestora şi, ulterior, pedepsirea acelor martori pentru petiţiile administrative formulate, care au condus la efectuarea unor verificări din partea Corpului de control al M.A.I., fapta cauzând vătămarea drepturilor persoanelor respective.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici