„Ochii pe mine!”. Fosta jurnalistă Elena Lasconi, despre primul act semnat şi prima demitere în calitate de primar. „Eram hotărâtă să fac asta!”

  • Elena Lasconi, primar Câmpulung Muscel: „Nu am vrut niciodată să devin un om politic, dar fără politică lucrurile nu se mişcă. Eu vorbesc foarte sincer cu tine, eu nu am texte de politician.”
  • Elena Lasconi, despre bugetul primăriei pe care a câştigat-o: „Sunt 20 de milioane de euro pe an, dar mai mult de jumătate se duce pe salarii, ceea ce pe mine mă îngrozeşte. Mie mi se pare că statul încurajează incompetenţa şi lenea.”
  • Elena Lasconi, dezvăluiri despre campania electorală pentru primărie: „Nu contează ce mi-au auzit urechile, ce mi-au văzut ochii despre mine. Nu îţi poţi imagina cât de urâtă a fost această campanie şi câte atacuri au fost la adresa mea.”
  • Elena Lasconi: „Dacă nu se implică oameni de bună-credinţă în politică, în administraţie nu se va schimba nimic. Avem deja o altă Românie dincolo de graniţele ţării. Nu ne mai permitem să pierdem români.”
1557 afișări

Invitaţi vineri seara, la Aleph News, în emisiunea “Ochii pe mine!,” cu Vlad Craioveanu: fosta jurnalistă Elena Lasconi, primarul oraşului Câmpulung Muscel şi artista Sore.

Invitată în prima parte a emisiunii, Elena Lasconi îţi spune că, de la jurnalism la politică sunt, în cazul ei, nici mai mult nici mai puţin, decât 25 de ani. Cum niciodată nu este prea târziu, aceasta mărturiseşte că s-a pus deja pe treabă la primăria Câmpulung Muscel. Nu-i trebuie condei, însă îi trebuie tenacitate şi răbdare pentru a putea schimba lucrurile şi mentalităţile, mai ales în rândul politicienilor.

În prima zi la primărie a semnat acte cât pentru  o viaţă întreagă. Susţine că nu şi-a dorit niciodată să devină om politic, însă este conştienţă că fără politică lucrurile nu se mişcă.

Elena Lasconi: „Ce am făcut eu ca şi jurnalist ar trebui să facă orice politician”

Elena Lasconi îţi spune care este numitorul comun dintre jurnalism şi politică. În primul domeniu a făcut performanţă.  Rămâne de văzut cum va gestiona lucrurile şi din fotoliul de primar.

„Hai să zicem că ce am făcut eu ca şi jurnalist ar trebui să facă orice politician, să aibă focusul,  poată atenţia să fie pentru om. Cred că asta a fost şi cheia succesului. Nu a fost uşoară bătălia pe care am avut-o aici. Mie chiar îmi pasă de oameni şi empatizez cu oamenii şi am construit numele meu prin faptele mele nu m-am născut într-o familie celebră care să-mi dea acest nume.

Asta este în primul rândul rând legătura. Comunicarea este foarte importantă. Important este să vorbeşti cu oamenii, să fii printre ei. Din păcate, de vreo 30 de ani, nu vedem decât politicieni care urmăresc propriul interes. Oamenii nu mai pot fi păcăliţi.”

Elena  Lasconi: ,,Cred cu toată fiinţa mea că primăria este despre oameni”

Nu ştim dacă de vină este, aşa cum ne-am obişnuit, greaua moştenire, însă Elena Lasconi susţine că situaţia găsită la primăria Câmpulung  nu este una deloc de invidiat. Invitata lui Vlad Craioveanu povesteşte că, paradoxal, deşi Câmpulungul a fost al doilea oraş, după Iaşi, care a avut apă la robinet, în 2020, o grămadă de străzi nu sunt conectate la reţeaua de apă şi de gaze.

„Gândeşte-te că în Câmpulung sunt nevoi de bază şi anume există foarte multe străzi nu sunt conectate la reţeaua de apă şi de gaze. Şi vorbim de un municipiu. Şi, imaginaţi-vă, ce paradox! Câmpulung a fost al doilea oraş, după Iaşi, care a avut apă la robinet şi acum o grămadaă de străzi nu sunt conectate la reţeaua de apă. Este o perioadă foarte dificilă şi din cauza COVID. Nu este nimic digiltalizat şi totul a fost făcut din gură în gură. E complicat. Cred cu toată fiinţa mea că primăria este despre oameni, oraşul este despre oameni. Voi fi foarte aproape de oameni, voi ţine legătura permanent cu ei. De 3 saptămâni de când sunt la primarie nu am plecat mai devreme de ora 22.00 seara. Nu am avut timp nici să respir. Este foarte multă, multă treabă de făcut”, susţine fosta jurnalistă.

Elena Lasconi: „Sunt primul primar care a cerut cheile să se ducă în pod”

„Am fost foarte neplăcut surprinsă când am ajuns în primărie, de jegul pe care l-am găsit aici. Nu cred că există nicio scuză pentru asta. Am pus mâna pe spătarul scaunelor care sunt în biroul primarului şi mi s-a lipit mâna de spătar. Înţeleg orice, nu sunt bani, dar găseşti câţiva bani pentru câte ceva...Să mai zugrăveşti o cameră...Cred că nu s-a dorit. De asemenea, am venit şi m-am uitat pe tavan şi am văzut că erau infiltraţii de apă. Vorbesc despre o clădire istorică.

Această clădire în care mă aflu eu, mă copleşeşte. Este clădirea care a fost proiectată de un arhitect extraodinar. De arhitectul Berechet care merită în acest oraş o statuie pentru că este un geniu. Vorbim despre fosta prefectură a judeţului Muscel. E o clădire istorică absolut senzaţională. Când am văzut infiltraţiile alea, eu am fost primul primar care s-a dus în pod. Am cerut cheile să mă duc în pod. Am ajuns în pod şi am fost şocată. Este cel mai frumos pod pe care l-am văzut în viaţa mea. Am crezut că trebuie să intru aplecată cumva, dar este înalt, este superb. Este făcut pe mai multe nivele. Acolo vizualizez un birou foarte spectaculos, proiectat cu gust şi cu respect pentru fiecare fibră de lemn pe care am văzut-o acolo.”

Elena Lasconi, despre momentul intrării în politică: ,,Nu am vrut niciodată să devin un om politic”

Fosta realizatoare TV îţi devoalează care a fost momentul care a convins-o definitiv să intre în politică.

,,Am fost la toate protestele în stradă. Cred că ştii că a murit o colegă la Colectiv. Am fost activă în societatea civilă, ca cetăţean, am fost foarte implicată. Am văzut că parcă nu se mişcă nimic, parcă nu se întâmplă nimic. La un moment dat, declicul  când am hotărât să fac asta a fost anul trecut cand a fost punctul culminant cu Dragnea şi cu Viorica Dăncilă, înainte de europarlamentare. Mă uitam la tv. şi am văzut ştirea aia în care Dragnea, cu aroganţă,  le spunea jurnaliştilor sa meargă cu ei la baie. Şi atunci mi-am zis ca dacă nu ne implicăm, dacă continui să stau în bula mea de confort... Şi acela a fost momentul când am zis că vreau sa ma implic. Nu am vrut niciodată să devin un om politic, dar fără politică lucrurile nu se mişcă. Eu vorbesc foarte sincer cu tine, eu nu am texte de politician. Chiar cred cu toata fiinţa mea ca există Dumnezeu, la felul în care s-a condus poate nu mai eram pe hartă în momnetul ăsta”

Elena Lasconi: „Nu am putut să-mi imaginez că voi semna atâtea acte în viaţa mea”

„Primul act semnat – am demis directorul de la Spital şi am numit alt director. Eram hotărâtă să fac asta.Spitalul este total Covid. Iar de acest spital aparţin 120.000 de oameni. Am şi un consilier pe sănătate foarte bun şi am pregătit deja planurile, ce documente să depunem la DSP să primim  toate avizele şi să schimbăm şi un ordin de ministru. Deja am obţinut o parte din avizele de la DSP, pentru că deja am făcut aceşti paşi. Am şi oficiat căsătorii şi am fost plăcut surprinsă că unii tineri care nu erau din Câmpulung au vrut să-i cunun eu, după ce au văzut că am câştigat. Dar în rest, nu am putut să-mi imaginez cu capul că voi semna atâtea acte în viaţa mea. Cred că într-o zi, am semnat vreo 2000. Ceva îngrozitor. Nu credeam că este atât de mult şi de stat la birou ca şi primar. Mi se pare că este o dezordine în ceea ce priveşte managementul documentelor. Gândeşte-te că în instituţia primăriei nu există niciun angajat care să aibă adresă de mail. Sunt câţiva voluntari care s-au oferit să mă ajute în perioada asta de Covid. Când am ajuns aici, intrarea se făcea prin spatele cladirii, pe lângă tomberoanele de gunoi şi intri în beci, unde nu-i lumină, nu-i nimic. Primăria este o clădire în care se lucrează pe banii cetăţeanului. Am spus dacă mai văd un angajat al Primăriei fără mască pe toată faţa, nu sub nas  plăteşte amendaă şi vreau să mă asigur că plăteşte şi dacă nu oprim din salariu. Nu este de glumit cu boala asta ”

Elena Lasconi, despre bugetul Primăriei Câmpulung Muscel

În ceea ce priveşte bugetul primăriei pe care  o păstoreşte, Elena Lasconi susţine că şi aici sunt lucruri pe care trebuie să le remedieze. Primul pas: a început să lucreze la organigramă!

„Sunt 20 de milioane de euro pe an. Nu sunt bani puţini, nu sunt nici bani foarte mulţi, dar mai mult de jumătate se duce pe salarii, ceea ce pe mine mă îngrozeşte. Acuma lucrez la organigramă. Mie mi se pare că statul încurajează incompetenţa şi lenea. (...) Oamenii ăştia s-au mirat foarte tare că eu vin cu maşina mea personală la serviciu. Aşa mi se pare normal şi să merg cu maşina de serviciu în interes de serviciu (...) ,,Stă bine (n.r. – Primăria Câmpulung) la capitolul nepotisme. Nu am probleme nici cu amantele, nici cu nepoţii, nici cu finii, dar hai să lucrăm,  hai să  pornim lucrurile. Sunt lucruri foarte simple de făcut, cum ar fi curăţenia.

Elena Lasconi: ,,Nu îţi poţi imagina cât de urâtă a fost această campanie şi câte atacuri au fost la adresa mea”

Fosta jurnalistă  dezvăluie că nu a fost o campanie electorală deloc uşoară. Dimpotrivă, mărturiseşte că au fost multe atacuri la adresa sa, culminând cu situaţii de intimidare.

„Eu sunt sigură că voi fi mai bogată. Când zic de bogăţie, nu însemnă câţi bani număr. Eu sunt absolut sigură că o să ies mai bogată sufleteşte. Chiar cred în lucrul acesta. Cred că dacă m-aş fi gândit că am ceva interes personal în toată treaba asta, nu aş fi câştigat nimic. Eu nu prea ştiu să lupt pentru mine. Când ştiu că am un scop şi simţeam cu toată fiinţa mea că scopul este nobil şi mă încărcam cu energia oamenilor şi vedeam cum cred în mine, simţeam că în jurul meu sunt oameni. De asta am fost tanc. Nu contează ce mi-au auzit urechile, ce mi-au văzut ochii despre mine. Nu îţi poţi imagina cât de urâtă a fost aceasta campanie şi câte atacuri au fost la adresa mea. Au fost inclusiv situaţii de genul: Mi se lua curentul câte două zile pe săptămână, mi se oprea apa câte o zi întreagă.

M-a pus pe gânduri faptul că a venit un domn bine îmbrăcat să îmi verifice contuarul de curent. Atunci am întrebat vecinii dacă s-a dus şi la ei şi nu se dusese la nimeni. Veneau tot felul de maşini care stăteau pe strada mea. Aveau franzele desenate pe ele, deşi pe stradă la mine nu este niciun magazin. Poate să fie întâmplător. Am primit mesaje să stau în banca mea că o sa o păţesc...Pe mine nu mă intimidează lucrurile astea, că ştiu că e un drum foarte greu. Eu sunt absolut sigură că noi nu suntem născuţi pentru războaie, dar nu ştiu ce ne aduce în punctul de a ne război. ”

Elena Lasconi, pledoarie pentru intrarea în politică: ,,Nu ne mai permitem să pierdem români!”

„Aş vrea să-i rog  pe cei care urmăresc emisiunea dacă îşi iubesc locul în care trăiesc, dacă le place gospodăreala să se implice în politică, pentru că vom avea aceleaşi personaje la tv, iar politica va fi urată aşa cum o percep majoritatea oamenilor. Dacă nu se implică oameni de bună-credinţă în politică, în administraţie nu se va schimba nimic. Îmi place ce fac şi ştiu că este ceva de bine, că putem schimba un pic din ţara asta. Eu îmi iubesc foarte tare ţara. Avem deja o altă Românie dincolo de graniţele ţării. Nu ne mai permitem să pierdem români. Dacă vrem să ni se întoarcă nepoţii sau copiii acasă, trebuie să schimbăm concret lucrurile, nu există altă cale”

Sore,  despre muzică, reinventare şi proiecte în pandemie

Şi de la cum se conduce o primărie, trecem la muzică şi la viaţa de artist într-o perioadă în care virusul ne-a dat peste cap toate planurile. Cântăreaţa Sore, invitata lui Vlad Craioveanu, susţine că, în ciuda restricţiilor epidemia a avut şi părţi bune. A stat mai mult alături de fetiţa ei şi vă vine sau nu să credeţi, a învăţat să gătească.

„Am învăţat să gătesc în pandemie. Tigaie picantă de creveţi şi paste de toate felurile. Am făcut acum o lună pentru prima oară lasagna. Nu gătesc des, dar din fericire,  gătesc bun (...)  Indiferent ce ar fi, 2-3 ore pe zi sunt rezervate familiei. Am un copil de 4 ani jumătate şi nu vreau să pierd nimic. În pandemie, am descoperit la copilul meu ca are foarte multă răbdare şi nu mă aşteptat că este totuşi mică. Şi culmea nu s-a plictisit o clipă de noua viaţa. Iar la iubitul meu am redescoperit liniştea. În perioada pandemiei, mulţi au divorţat, noi nu ne-am certat deloc.”

Sore: ,,De zece ani sunt şi regizor cu acte în regulă”

„Sunt cameleonică, îmi place să fiu din când în când altcineva. Chiar acum un an, m-am apucat de regizat videoclipuri. Am diplomă de zece ani, sunt regizor cu acte în regulă, dar fiind prinsă cu muzica, cu actoria, am zis să las regia mai târziu. Eu le-am spus colegilor meu din industrie sa se lase pe mâna mea.”

Cât despre tabieturile înainte de fiecare concert, Sore mărturiseşte franc: „Nu beau nimic – nu că alcool, nimic, doar apă – înainte să mă urc pe scenă. Nu beau decât apă pentru că sunt o persoană emotivă şi atunci râgâi.”

Sore: „Dr ziua mea, pe 3 noiembrie, am lansat o nouă piesă

Epidemia nu a oprit însă inspiraţia şi creativitatea lui Sore. ,,Am lansat acum trei zile, de ziua mea, pe 3 noiembrie, o piesă nouă cu Tudor de la Fly Project. Este prima melodie cu influenţe disco-electro pe care am lansat-o vreodată.”

Sore: „Pentru a deveni artist e nevoie să te loveşti de multe refuzuri, de obstacole”

„Pentru a deveni artist e nevoie, de cele mai multe ori, să te loveşti de multe refuzuri, de obstacole. Ţine foarte mult de noroc. Sunt foarte mulţi oameni talentaţi care nu apucă să ajungă vreodată în playlist-ul oamenilor. Sunt conştientă că am avut două bucăţi de noroc. Una că am luat castingul către serialul “Pariu cu viaţa” care mi-a oferit o expunere mare şi, în acelaşi timp, l-am cunoscut pe Smiley care a vrut să devină managerul meu muzical. Amândouă au venit în acelaşi timp. A fost, efectiv, un an impus de la destin.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici