Robert Fico: Marea Britanie nu trebuie să aibă beneficii după Brexit / Angela Merkel: Londra nu va avea tratament preferenţial

Uniunea Europeană trebuie să se asigure că Marea Britanie nu va beneficia, după Brexit, de condiţii mai bune decât ale celorlalte 27 de state membre, cere premierul Slovaciei, Robert Fico, în timp ce cancelarul german, Angela Merkel, a dat asigurări că Londra nu va avea tratament preferenţial.

2927 afișări
Imaginea articolului Robert Fico: Marea Britanie nu trebuie să aibă beneficii după Brexit / Angela Merkel: Londra nu va avea tratament preferenţial

Robert Fico:Marea Britanie să nu aibă beneficii după Brexit /Angela Merkel:Londra nu va avea tratament preferenţial (Imagine: Hepta / Mediafax Arhiva Foto)

"Sunt convins că, în niciun caz, viitorul acord nu va fi pentru Marea Britanie mai favorabil decât actuala apartenenţă la UE", a declarat Robert Fico, citat de agenţiile de presă Reuters şi Associated Press.

"Negocierile pe tema Brexit vor fi foarte dure şi ar fi greşit ca cele 27 de state care vor rămâne în UE să ajungă în poziţii mai slabe, iar Marea Britanie într-o poziţie mai puternică", a subliniat Robert Fico.

La rândul său, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a salutat anunţul premierului britanic, Theresa May, privind intenţia ieşirii ţării de pe piaţa comunitară. Merkel consideră că, prin acest anunţ, Londra confirmă înţelegerea faptului că nu poate fi selectivă cu normele fundamentale europene.

"Marea Britanie nu va putea fi selectivă în negocierile Brexit", a afirmat Angela Merkel, reiterând că accesul la piaţa internă a UE este condiţionat de respectarea celor patru libertăţi fundamentale - criculaţia persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalului.

"Discursul premierului Theresa May ne-a oferit o impresie clară despre modul în care Marea Britanie vrea să procedeze. Ideea centrală este că Europa nu se va lăsa divizată; ne vom asigura de acest lucru printr-un dialog foarte intens", a subliniat Angela Merkel.

Premierul Theresa May a semnalat marţi că Marea Britanie nu va rămâne membră a pieţei unice a Uniunii Europene, dar doreşte un acord pentru menţinerea accesului la uniunea vamală europeană.

În replică, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că abordarea premierului britanic, Theresa May, este "realistă", explicându-i că celelalte 27 de state ale Uniunii Europene sunt unite şi aşteaptă declanşarea procedurii ieşirii Marii Britanii din UE. "Este un proces trist, sunt vremuri suprarealiste, dar cel puţin avem un anunţ realist pe tema Brexit. Cele 27 de state UE sunt unite şi pregătite de negocieri după activarea Articolului 50" al Tratatului UE, a reacţionat Donald Tusk prin Twitter.

Partidul Laburist şi Partidul Independenţei Marii Britanii, aflate în opoziţie, au denunţat planul anunţat de premierul conservator Theresa May privind ieşirea din UE, avertizând că nivelul de trai al britanicilor riscă să scadă şi că liderul de la Londra evită, în practică, votul Parlamentului.

Banca HSBC a anunţat miercuri că intenţionează să transfere aproximativ 1.000 de angajaţi de la Londra la Paris, după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici