Un autobuz fără șofer a fost testat cu brio pe străzile din Cluj Napoca
Autobuzul electric autonom, model Karsan e-Atak, a fost testat joi pe străzile municipiului Cluj-Napoca. Vehiculul pentru transportul călătorilor se deplasează cu viteze de până la 40 km pe oră și este echipat cu tehnologie de conducere autonomă de nivel 4, permițând funcționarea complet automată, fără șofer.
Autobuzul este capabil să urmeze rute prestabilite, să oprească în stații, să gestioneze ușile și să respecte regulile de circulație, fără intervenția omului. Măsoară 8,3 metri, are o capacitate de 52 de pasageri și o autonomie de până la 300 km pe o singură încărcare, reprezentând o soluție sustenabilă pentru transportul public urban.
„Astăzi viitorul circulă prin Cluj-Napoca, fără șofer, dar cu viziune”
Turul demonstrativ pe care l-a efectuat joi a fost un traseu scurt, cu plecare de la hotelul Radisson, traversând strada George Coșbuc, Splaiul Independenței și zona Cluj Arena, după care a revenit în același fel la punctul de plecare.
Primarul Emil Boc, care s-a aflat în autobuzul autonom, a subliniat importanța inovației pentru dezvoltarea orașului: „Astăzi viitorul circulă prin Cluj-Napoca, fără șofer, dar cu viziune. Este un proiect pilot, special adaptat și aprobat de poliție. Deși legislația actuală nu permite circulația comercială a vehiculelor autonome, sperăm că Parlamentul României va veni curând cu soluții legislative.”
Nu sunt departe vremurile în care mașina vă va duce singură la destinație
„În viața voastră, veți ajunge să trăiți momentul în care, printr-o simplă comandă de pe un telefon, veți putea cere unui robot să vă pregătească dimineața cafeaua, să vă aducă mașina autonomă în fața locuinței, veți urca în autoturism și veți citi ziarul, iar mașina vă va duce singură la destinația aleasă… vremurile acelea sunt pe drum, nu sunt departe de noi!”, le-a spus edilul Clujului locuitorilor adunați să vadă autobuzul care parcurge singur străzile orașului lor.
În prezent, Codul rutier român impune ca toate vehiculele să aibă un conducător responsabil, însă testările de acest tip sunt permise în condiții speciale, cu avizul autorităților și sub supraveghere tehnică. În Cluj-Napoca, viteza medie a autobuzelor este de 14 km/h, în zonele fără bandă dedicată.
Autobuzul autonom a fost testat și validat în Statele Unite, la Universitatea de Stat din Michigan, și în mai multe țări europene, fiind singurul model de acest tip operat în 12 proiecte din 11 țări.