Ungaria: Partidul lui Victor Orban vrea să limiteze organizațiile cu finanțare străină
În martie, Orban a promis că va lua măsuri drastice împotriva finanțării din străinătate a presei independente, a politicienilor din opoziție și a ONG-urilor, intensificându-și campania în contextul alegerilor din 2026, când se va confrunta cu un nou partid de opoziție.
Propunerea legislativă, prezentată marți seară, ar permite Oficiului ungar pentru Protecția Suveranității (SPO) să întocmească o listă a entităților juridice finanțate din străinătate ale căror activități sunt considerate o amenințare.
Acestea ar putea fi incluse pe listă dacă SPO consideră că activitățile lor „subminează caracterul independent, democratic și bazat pe statul de drept al Ungariei” sau încalcă identitatea constituțională sau cultura creștină a Ungariei.
Contestarea supremației căsătoriei, a familiei și a sexelor biologice ar fi, de asemenea, considerată o amenințare.
Organizațiile de pe listă vor avea conturile bancare monitorizate, iar fondurile din străinătate considerate o amenințare pot fi blocate
Dacă proiectul de lege va fi adoptat, autoritățile vor putea intra în birourile organizațiilor și le vor examina documentele și dispozitivele electronice.
Dacă o organizație acceptă bani străini, aceasta trebuie să plătească o amendă de 25 de ori mai mare decât finanțarea efectivă primită. Dacă nu poate plăti amenda în termen de 15 zile, trebuie să își înceteze activitatea.
Proiectul de lege a fost condamnat de politicienii din opoziție și de jurnaliștii independenți, mulți asemănându-l cu așa-numita „lege a agenților străini” din Rusia.
Rusia a adoptat pentru prima dată în 2012 o legislație care permite autorităților să eticheteze drept „agenți străini” ONG-urile finanțate din străinătate și implicate în activități politice. De atunci, legea a fost extinsă pentru a include persoane fizice și bloggeri.