Wizz Air intenționează să suspende toate operațiunile de zbor locale din Abu Dhabi
Aeroportul Internațional Zayed, din capitala Emiratelor Arabe Unite, a fost mult timp eclipsat de vecinul său de succes, Dubai, cel mai aglomerat aeroport din lume pentru călătorii internaționale.
Decizia Wizz Air de a înceta operațiunile din hub-ul său din Abu Dhabi, începând cu 1 septembrie, vine în contextul în care compania își propune să se concentreze pe piețele sale principale din Europa Centrală și de Est, a declarat compania maghiară într-o postare pe X.
Anunțul vine după războiul de 12 zile dintre Israel și Iran de luna trecută, care a zguduit regiunea și a provocat haos în rândul companiilor aeriene din cauza închiderii spațiului aerian, potrivit AP.
Într-o declarație, CEO-ul Wizz Air, József Váradi, a spus că compania a avut „o călătorie extraordinară în Orientul Mijlociu”. Dar, a adăugat el, „mediul de operare s-a schimbat semnificativ”.
„Constrângerile lanțului de aprovizionare, instabilitatea geopolitică și accesul limitat la piață au făcut din ce în ce mai dificilă menținerea ambițiilor noastre inițiale”, a spus Váradi.
Filiala Wizz Air din Abu Dhabi, creată în parteneriat cu compania de stat Abu Dhabi Developmental Holding Co., a fost prima operațiune a companiei în afara Europei.
Autoritatea aeroportuară din Abu Dhabi nu a răspuns la solicitarea de comentarii. Aeroportul Zayed a fost cu mult depășit de Aeroportul Internațional Dubai. Anul trecut, 92.3 milioane de pasageri au călătorit prin Dubai, comparativ cu 28.8 milioane pentru Zayed.
Profiturile Wizz Air erau deja în scădere
Profiturile Wizz Air erau deja în scădere înainte de a decide să se retragă din operațiunile din Abu Dhabi și înainte de atacul fără precedent al Iranului asupra unei baze militare americane din Qatarul vecin, care a șocat călătorii din regiune. Statele arabe din Golf au fost considerate mult timp un refugiu sigur față de violența și instabilitatea din Orientul Mijlociu.
În ultimul an fiscal, Wizz Air a raportat o scădere de 41.5% a profitului net față de anul precedent, de la 365.9 milioane de euro la 213.9 milioane de euro.
Wizz Air a declarat că această măsură va elibera resurse care vor fi redistribuite către „regiuni cu un potențial mai mare pe termen lung pentru creștere durabilă și profitabilitate”.
Plecarea companiei aeriene survine în contextul în care federația celor șapte emirate încearcă să încurajeze turismul și să găsească alte modalități de diversificare a economiei, dincolo de dependența de hidrocarburi.