- Home
- Tehnologie
- (19.02.2024, 16:28)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătorii avertizează că oceanul Atlantic se va închide
- Studiul previzionează formarea unei zone de subducţie sub Strâmtoarea Gibraltar, iniţiind un ”inel de foc Atlantic” în următorii 20 de milioane de ani.
- Utilizând modele computaţionale avansate, cercetătorii demonstrează mecanismul ”invaziei de subducţie” şi influenţa sa asupra evoluţiei geologice a Atlanticului.
- Activitatea seismică sporită în regiunea Gibraltar subliniază importanţa pregătirii pentru evenimente seismice.
Urmărește
44212 afișări
Sursa foto: CIRES & NOAA/NCEI
Procesul de închidere a oceanelor, un fenomen geologic semnificativ care are loc pe parcursul a milioane de ani, a fost examinat într-un nou studiu concentrat pe Oceanul Atlantic, scrie Phys.org. Pentru ca un ocean precum Atlanticul să nu mai crească şi să înceapă să se închidă, trebuie să se formeze noi zone de subducţie - locuri în care o placă tectonică se scufundă sub alta.
Utilizând modele computaţionale, cercetătorii prezic formarea unei zone de subducţie sub Strâmtoarea Gibraltar, care va ajunge în cele din urmă în Atlantic, conducând la apariţia unui sistem de subducţie Atlantic sau ”inel de foc Atlantic”. Această transformare este aşteptată să aibă loc pe parcursul a aproximativ 20 de milioane de ani, marcând o fază crucială în evoluţia geologică a Atlanticului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin spune că Rusia va dezvolta Inteligența Artificială împreună cu partenerii BRICS și din alte țări. Care este capacitatea Rusiei de a realiza acest obiectiv
-
UE face paşi privind dezinformarea venită din partea Rusiei: Pregăteşte primele sancţiuni pentru acţiunile hibride
-
Încercarea TikTok de a întrerupe legea care ar putea interzice aplicaţia luna viitoare a eşuat
-
Donald Trump vrea să pună capăt orei de vară în SUA: „Incomodă şi foarte costisitoare”
Studiul aruncă lumină asupra conceptului de ”invazie de subducţie”, în care zonele de subducţie existente din oceanele care se sting migrează în cele nou-formate. Prin tehnici avansate de modelare, cercetătorii demonstrează modul în care zona de subducţie Gibraltar se va propaga şi va influenţa dinamica geologică a Atlanticului. Acest proces, necunoscut anterior, evidenţiază interacţiunea complexă între plăcile tectonice şi evoluţia structurilor oceanice.
În plus, studiul subliniază activitatea continuă a zonei de subducţie Gibraltar, contestând presupunerile anterioare despre letargia sa. Perspectiva unei activităţi seismice crescute în regiune subliniază importanţa pregătirii seismice.
În ansamblu, cercetarea oferă perspective valoroase asupra mecanismelor care conduc evoluţia oceanică şi subliniază rolul invaziei subducţiei în modelarea peisajului geologic al planetei. Publicate în revista Geology, descoperirile contribuie la înţelegerea proceselor oceanice şi a implicatiilor lor mai largi pentru istoria geologică a Pământului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a fost suspendat oficial
Citește pe www.zf.ro: Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Unde mergi azi? Într-o călătorie de 75h cu trenul de lux Ghan: 3.000 km de peisaje incredibile prin Australia
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe