Fairbanks, un oraş pe baterii: Cum au scăpat peste 300.000 de oameni de grija penelor de curent

  • Oraşul Fairbanks din Alaska suferea de pene foarte dese de curent
  • Pe 27 august 2003 era pornită cea mai mare baterie din lume, la Fairbanks
  • Bateria putea alimenta oraşul 7 minute, până pornea generatorul de rezervă
1366 afișări
Imaginea articolului Fairbanks, un oraş pe baterii: Cum au scăpat peste 300.000 de oameni de grija penelor de curent

Sursa FOTO: Profimedia

Poţi să ţii un oraş întreg pe baterii? Americanii au demonstrat că se poate.

Pe 27 august 2003 intra în funcţiune cea mai puternică baterie din lume la acea vreme. Bateria a fost construită lângă oraşul Fairbanks din Alaska, oraş care se confrunta cu foarte dese pene de curent.

Centrala oraşului era la câţiva kilometri distanţă şi, din cauza frigului, iarna cedau foarte des cablurile. Ceea ce, la minus 45 de grade, nu e tocmai plăcut pentru locuitori.

Bateria de la Fairbanks avea mărimea unui stadion de fotbal şi cântărea 1500 de tone. Putea alimenta oraşul Fairbanks pentru 7 minute, timp suficient pentru pornirea generatorului de rezervă. În primii doi ani de funcţionare, peste 80 de pene de curent au fost prevenite.

În prezent, cea mai mare baterie din lume e cea construită de Tesla în Australia, dar şi aceea e în pericol să-şi piardă titlul în favoarea unui proiect din San Diego, California.

Chuck Huntley, managerul proiectului de la Fairbanks, îţi spune cât a durat construcţia, iar Nathan Minnema, inginer electrician îţi dă date despre eficienţa sistemului. „Ne-a luat 10 ani s-o construim şi asta pentru că au fost oameni care au ieşit în faţă şi au susţinut ideea”, povesteşte el.

„În 2013, bateria a răspuns la 59 de evenimente iar 310.000 de oameni au scăpat de grija penelor de curent”, spune şi Nathan Minnema,  inginer electrician.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici