Google a concediat un inginer care a spus că sistemul de inteligenţă artificială are sentimente

  • Luna trecută, Blake Lemoine şi-a făcut publică teoria conform căreia tehnologia lingvistică a Google este sensibilă şi, prin urmare, ar trebui să i se respecte "dorinţele".
  • Google, plus mai mulţi experţi în inteligenţă artificială, au negat afirmaţiile, iar vineri compania a confirmat că acesta a fost concediat.
  • Lemoine a declarat pentru BBC că primeşte consultanţă juridică şi a refuzat să facă alte comentarii.
1616 afișări
Imaginea articolului Google a concediat un inginer care a spus că sistemul de inteligenţă artificială are sentimente

Google a concediat un inginer care a spus că sistemul de inteligenţă artificială are sentimente

Într-o declaraţie, Google a spus că afirmaţiile ingineruluiLemoine despre The Language Model for Dialogue Applications (Lamda) au fost "complet nefondate" şi că firma a lucrat cu el timp de "multe luni" pentru a clarifica acest lucru.
 
„Aşadar, este regretabil că, în ciuda angajamentului îndelungat pe acest subiect, Blake a ales să încalce în mod persistent politicile clare de angajare şi de securitate a datelor, care includ necesitatea de a proteja informaţiile despre produse", se arată în declaraţie.
 
Lamda este o tehnologie revoluţionară despre care Google spune că se poate angaja în conversaţii libere. Este instrumentul companiei pentru construirea de chatbots, potrivit BBC.
 
Blake Lemoine a început să facă titlurile ziarelor luna trecută când a spus că Lamda dădea dovadă de o conştiinţă asemănătoare celei umane. Acesta a stârnit discuţii în rândul experţilor şi pasionaţilor de inteligenţă artificială cu privire la progresul tehnologiei care este concepută să se dea drept om.
 
Lemoine, care a lucrat pentru echipa Responsible AI a Google, a declarat că sarcina sa a fost să testeze dacă tehnologia foloseşte discursuri discriminatorii sau de ură.
 
El a constatat că Lamda a arătat conştiinţă de sine şi că putea purta conversaţii despre religie, emoţii şi temeri. Acest lucru l-a determinat pe Lemoine să creadă că în spatele abilităţilor sale verbale impresionante s-ar putea ascunde şi o minte sensibilă.
 
Descoperirile sale au fost respinse de Google, iar el a fost pus în concediu plătit pentru încălcarea politicii de confidenţialitate a companiei.
 
Lemoine a publicat apoi o conversaţie pe care el şi o altă persoană au avut-o cu Lamda, pentru a-şi susţine afirmaţiile.
 
În declaraţia sa, Google a afirmat că ia "foarte în serios" dezvoltarea responsabilă a inteligenţei artificiale şi a publicat un raport care detaliază acest lucru. Aceasta a adăugat că orice preocupare a angajaţilor cu privire la tehnologia companiei este analizată "în mod extensiv" şi că Lamda a trecut prin 11 evaluări.
 
Îi dorim succes lui Blake", se încheie declaraţia.
 
Lemoine nu este primul inginer de inteligenţă artificială care face publice afirmaţiile potrivit cărora tehnologia inteligenţa artificială devine mai conştientă. Tot luna trecută, un alt angajat Google a împărtăşit gânduri similare cu The Economist.
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici