Nici faţa, nici degetele. Smartphone-ul viitorului se deblochează cu respiraţia

Se studiază un nou tip de deblocare pentru smartphone-uri: identificarea pe bază de respiraţie, care ar face ca telefoanele mobile să fie şi mai sigure.

3855 afișări
Imaginea articolului Nici faţa, nici degetele. Smartphone-ul viitorului se deblochează cu respiraţia

Fiecare individ are un mod unic de a expira aerul, datorită conformaţiei diferite a căilor respiratorii, a faringelui, a laringelui şi a cavităţilor paranazale, precum şi a diferenţelor în ce priveşte viteza. Această particularitate ar putea ajuta la dezvoltarea unui nou tip de test de identificare pentru a face telefoanele noastre mobile şi mai sigure, depăşind o vulnerabilitate care există în cazul metodologiilor utilizate în prezent.

O echipă de oameni de ştiinţă indieni de la Institutul de Tehnologie Madras din Chennai a fost cea care şi-a dat seama prima dată de potenţialul noului tip de deblocare. Aceştia au început aproape din întâmplare să experimenteze cu datele respiratorii înregistrate de un senzor de viteză a aerului pentru a vedea pot fi citite de Inteligenţa Artificială. Scopul iniţial a fost de a înţelege dacă tehnologia ar putea ajuta la identificarea persoanelor care suferă de dificultăţi respiratorii, cu scopul de a putea fabrica medicamente mai eficiente.

Datele spuneau însă mult mai mult. Testele au fost făcute pe 94 de voluntari de ambele sexe, dintre care au fost înregistrate 10 respiraţii consecutive, cu ajutorul unui senzor de viteză a aerului capabil să facă peste 10.000 de citiri pe secundă. Datele colectate au fost analizate de un software de inteligenţă artificială prin întocmirea unui „profil respirator” pentru fiecare individ. Datorită acestuia, cercetătorii au putut verifica cu o precizie de 97% dacă o nouă respiraţie provenea sau nu de la subiectul examinat, doar pe baza vitezei.

Potrivit lui Mahesh Panchagnula, care a condus experimentele, rezultatele ar putea fi îmbunătăţite drastic prin includerea unor noi parametri care să fie măsuraţi (densitatea aerului, temperatura, compoziţia etc.).

Astfel, smartphone-urile actuale ar putea fi deblocate şi cu ajutorul degetului sau al feţei unei persoane decedate, dar în niciun caz nu ar fi posibilă replicarea respiraţiei acestora.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici