SUA încearcă să dovedească existenţa unei legături între WikiLeaks şi presupusul său spion

Autorităţile militare americane fac eforuri să stabilească o legătură între soldatul Bradley Manning, acuzat că se află la originea scurgerilor de documente americane confidenţiale publicate de WikiLeaks, şi fondatorul site-ului, Julian Assange, anunţa marţi postul de televiziune NBC.

55 afișări
Imaginea articolului SUA încearcă să dovedească existenţa unei legături între WikiLeaks şi presupusul său spion

SUA încearcă să dovedească existenţa unei legături între WikiLeaks şi presupusul său spion (Imagine: Facebook)

Bradley Manning, arestat în mai 2010, este acuzat de "transfer de documente clasificate" confidenţiale "unei surse neautorizate".

Dar anchetatorii trebuie să dovedească, în prezent, că el este cel care a furnizat fondatorului WikiLeaks documentele secrete sau că a intrat în contact cu acesta, afirmă NBC News, citând, sub protecţia anonimatului, oficiali din cadrul armatei.

Dave Lapan, purtătorul de cuvântului al Departamentului Apărării, a subliniat că oficialii din cadrul departamentului nu pot face comentarii asupra unei "anchete în curs".

Julian Assange a dat asigurări că nu a auzit niciodată numele Bradley Manning, înainte ca acesta să apară în mass-media.

WikiLeaks a publicat pe Internet mii de documente confidenţiale asupra războaielor din Irak şi Afganistan, dar şi note secrete provenind de la diplomaţi americani aflaţi în post în întreaga lume.

Arestat la 7 decembrie, la Londra, în virtutea unui mandat de arestarea emis de Suedia, Assange a fost eliberat, nouă zile mai târziu, în schimbul plăţii unei cauţiuni.

El este acuzat de justiţia suedeză de violenţe sexuale asupra a două tinere şi se află, în prezent, în Marea Britanie, sub arest la domiciliu. Justiţia britanică urmează să se pronunţe, la 7 şi 8 februarie, asupra cererii de extrădare formulate de Stockholm.

Justiţia federală americană nu l-a inculpat, în mod oficial, şi nici nu a cerut extrădarea sa.

Dacă Statele Unite nu reuşesc să dovedească existenţa unei legături între soldat şi Assange, fondatorul WikiLeaks nu va mai avea de ce să se teamă că Washingtonul i-ar putea cere extrădarea. Avocaţii săi apreciază că există un "risc real" ca, după ce va fi extrădat în Suedia, Assange să fie trimis în Statele Unite, unde ar putea, în opinia acestora, să fie încarcerat în baza militară de la Guantanamo sau condamnat la moarte.

Bradley Manning, în vârstă de 23 de ani, un fost analist de informaţii în Irak, este singura persoană din Statele Unite urmărită în mod oficial după scurgerile de informaţii orchestrate de WikiLeaks. El riscă 52 de ani de închisoare.

Tânărul soldat, deţinut la o bază militară din Virginia (est), a depus plângere contra condiţiilor de detenţie în izolare şi sub paza permanentă a gardienilor.

Avocatul său, David Combs, cere ca acesta să fie plasat în condiţii de detenţie mai puţin dure, dar mai ales să fie scos din celula în care este izolat şi să nu mai fie plasat sub "supraveghere antisinucidere" şi nici sub "supraveghere pentru prevenirea rănirii".

În plângere, el subliniază că un număr de experţi psihiatri au recomandat să nu mai fie deţinut în condiţii de maximă securitate.

Un purtător de cuvânt al armatei, Briant Villiard, a declarat marţi că acesta era tratat în acelaşi fel ca deţinuţii supuşi unei "izolări carcerale maxime".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici