Suedia voia consolidarea statutului lui Dmitri Medvedev în defavoarea lui Vladimir Putin

Suedia a pledat pentru consolidarea statutului lui Dmitri Medvedev după alegerea lui la preşedinţia Rusiei în 2008 pentru a-l fragiliza pe predecesorul său, Vladimir Putin, devenit premier dar considerat în continuare conducătorul ţării, potrivit unor note diplomatice americane.

11 afișări
Imaginea articolului Suedia voia consolidarea statutului lui Dmitri Medvedev în defavoarea lui Vladimir Putin

Suedia voia consolidarea statutului lui Dmitri Medvedev în defavoarea lui Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Stockholm "este favorabil unei încercări de «consolidare» a lui Medvedev pentru a-l distanţa de Putin", se poate citi într-o notă diplomatică americană dezvăluită de WikiLeaks, a cărei copie a fost obţinută miercuri de AFP.

Această notă se referă la o reuniune a directorilor politici ai Parteneriatului Consolidat în Europa de Nord (e-Pine), organizată la 30 aprilie 2008 la Washington.

Medvedev a fost ales la preşedinţia Rusiei în martie 2008, succedându-i lui Putin, care nu s-a mai putut prezenta la alegeri după două mandate consecutive. Medvedev l-a numit imediat premier pe predecesorul său.

În această telegramă, obţinută de AFP de la cotidianul suedez Dagens Nyheter, reprezentantul american Daniel Fried precizează că poziţia Statelor Unite faţă de Rusia era, în perioada respectivă, "de cooperare atât cât este posibil şi de respingere atât cât este necesar".

"Această strategie nu îi permite Rusiei să creeze legături artificiale, de exemplu nu va exista o cooperare în privinţa Iranului pe seama Georgiei", continuă Fried, referindu-se la premisele scurtului conflict dintre Rusia şi Georgia, fostă republică sovietică din Caucaz, din august 2008.

Moscova a vrut întotdeauna să continue cooperarea cu Teheranul în domeniile care nu intră sub incidenţa sancţiunilor ONU. Ruşii au construit prima centrală nucleară din Iran, pusă în funcţiune la sfârşitul lui august la Bushehr, în sudul ţării.

"Ruşii sunt parteneri dificili pentru ţările din e-PINE în general şi nu vor deveni mai supli odată cu tranziţia politică pe care o cunoaşte Rusia", aprecia reprezentantul american în această notă.

E-PINE (Enhanced Partnership in northern Europe) este un program înfiinţat de Departamentul american de Stat pentru a promova relaţiile cu cele opt ţări din nordul Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici