Ce este şi unde se găseşte quercitina, molecula care luptă cu Covid-19

  • Interesul pentru acest compus mic cu beneficii mari a crescut considerabil în ultima perioadă, după publicarea unor informaţii parţial confirmate.
  • Recunoscută pentru proprietăţile sale antioxidante, mai multe studii i-au atribuit quercitinei un rol terapeutic în prevenirea şi tratamentul Covid-19.
12777 afișări
Imaginea articolului Ce este şi unde se găseşte quercitina, molecula care luptă cu Covid-19

Ce este şi unde se găseşte quercitina, molecula care luptă cu Covid-19

„Quercitina este răspândită pe scară largă în regatul plantelor: o găsim în multe fructe şi legume, în special citrice, mere, fructe roşii, capere, ceapă, roşii şi broccoli, dar şi în cacao, ulei de măsline, vin roşu şi în ceai verde. Este sensibilă la temperatură, atât de mult încât, de exemplu, după 15 minute de fierbere, ceapa şi roşiile îşi pierd 75-80% din conţinutul iniţial”, spune Flavia Bernini, biolog şi nutriţionist.

Studiile ştiinţifice asupra moleculelor individuale sunt, prin urmare, indicative ale potenţialului lor terapeutic, dar apoi, în practică, aceste informaţii rareori găsesc o confirmare reală.

Chiar şi adăugarea prin suplimente specifice, deşi atinge concentraţii mult mai mari decât cele pe care le-am putea ajunge doar cu alimente, nu pare să dea rezultate mai bune. Acest lucru se datorează faptului că micronutrienţii concentraţi în suplimente nu prezintă aceleaşi beneficii ca şi consumul prin alimente.

O portocală, de exemplu, pe lângă quercitină, conţine mai mult de două sute de compuşi, vitamina C, potasiu, fosfor. Antioxidanţii sunt buni, deoarece sunt conţinuţi în alimente bogate în apă, fibre, vitamine şi alte elemente”, spune biologul.

„Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare şi antioxidante, quercitina se află în centrul mai multor studii care demonstrează eficacitatea sa bună în atenuarea răspunsului inflamator indus de COVID-19.

Într-un studiu internaţional de câteva luni în urmă, Sars-CoV-2 a fost indicat ca un posibil inhibitor specific al replicării virale. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că acestea sunt simulări pe computer realizate pe proteine izolate şi că, până în prezent, niciun medicament sau supliment pe bază de quercitină nu a demonstrat eficacitate clinică semnificativă", afirmă Flavia Bernini.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici