Omicron în lume. Şeful OMS: Populaţia globală trebuie să fie precaută

  • Campaniile de rapel ar putea să prelungească pandemia în loc să-i pună capăt.
  • Cauza ar fi deturnarea aprovizionării către ţări care au deja un nivel ridicat de acoperire a vaccinării, oferind virusului mai multe şanse de a se răspândi.
  • „Rapelurile nu pot fi văzute ca un bilet pentru a continua sărbătorile planificate fără a fi nevoie de alte măsuri de precauţie”, a adăugat şeful OMS.
1321 afișări
Imaginea articolului Omicron în lume. Şeful OMS: Populaţia globală trebuie să fie precaută

Ultimele declaraţii ale şefului OMS. Populaţia globală trebuie să fie precaută

Campaniile de rapel ar putea să prelungească pandemia în loc să-i pună capăt, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Conform declalaţiilor preluate de Euronews, acesta afirmă că vaccinarea cu schema completă nu este un bilet pentru a merge la festivităţile de sărbători fără măsuri de precauţie. 

„Vaccinarea cu doza booster este mai degrabă susceptibilă să prelungească pandemia decât să-i pună capăt, prin deturnarea aprovizionării către ţări care au deja un nivel ridicat de acoperire a vaccinării, oferind virusului mai multe şanse de a se răspândi”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. , la o conferinţă de presă.

„Nici o ţară nu îşi poate accelera ieşirea din pandemie”, a adăugat el.

În prezent, aproximativ 20% din dozele de vaccin la nivel mondial administrate zilnic sunt în prezent administrate ca rapel, chiar dacă doar jumătate din statele membre OMS au reuşit să vaccineze 40% din populaţia lor şi aproape trei din patru lucrători din domeniul sănătăţii din Africa rămân nevaccinaţi.

„Rapelurile nu pot fi văzute ca un bilet pentru a continua sărbătorile planificate fără a fi nevoie de alte măsuri de precauţie”, a adăugat doctorul Tedros.

El a spus că aprovizionarea ar trebui să fie suficientă pentru a vaccina întreaga populaţie globală până în primul trimestru al anului 2022, dar abia până la sfârşitul anului va fi suficientă aprovizionarea globală cu vaccinuri pentru a distribui rapelul la nivel global.

El a cerut guvernelor lumii să se concentreze pe sprijinirea ţărilor în vaccinarea a 40% din populaţia lor.

Multe ţări occidentale au avansat cu campanii de stimulare a adulţilor să se vaccineze pe măsură ce varianta Omicron, mai transmisibilă, se răspândeşte.

Noua variantă a fost raportată în cel puţin 106 de ţări începând cu această săptămână. A crescut numărul de cazuri în Europa, Africa şi Americi. În timp ce cazurile globale din decembrie au rămas similare, decesele au crescut cu 9% la nivel global săptămâna trecută, a spus OMS în recentul său raport epidemiologic.

Regiunea europeană -- care include părţi din Asia Centrală -- a continuat să raporteze cea mai mare incidenţă a cazurilor săptămânale, urmată de Americi.

Săptămâna trecută, regiunea africană, unde varianta Omicron a fost detectată pentru prima dată, a raportat cea mai mare creştere a cazurilor de COVID-19.

„Pe măsură ce ne apropiem de noul an, trebuie să învăţăm cu toţii lecţiile dureroase pe care ni le-au oferit anul acesta. 2022 trebuie să fie sfârşitul pandemiei de COVID-19, dar trebuie să fie şi începutul  a unei noi ere a solidarităţii. Să lăsăm 2021 în urmă cu tristeţe şi să aşteaptăm 2022 cu cu nerăbdare şi speranţă”, a spus Dr. Tedros.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici