Sputnik V: Ungaria devine primul stat european care testează vaccinul rusesc împotriva COVID-19

  • Ungaria va primi un prim eşantion din vaccinul rusesc Sputnik V, pentru teste de laborator, într-o săptămână şi jumătate.
  • Dacă va fi considerat eficient, se vor comanda cantităţi mai mari în a doua jumătate a lunii ianuarie.
  • Ungaria devine primă ţară care introduce pe piaţa europeană vaccinul Sputnik V, care nu se numără printre vaccinurile aprobate de UE.
4045 afișări
Imaginea articolului Sputnik V: Ungaria devine primul stat european care testează vaccinul rusesc împotriva COVID-19

FOTO: Profimedia

Ungaria a declarat că va primi un prim eşantion din vaccinul împotriva Covid-19, fabricat în Rusia, într-o săptămână şi jumătate, fiind primul stat membru UE care îşi anunţă intenţia de a obţine vaccinul susţinut de Kremlin, relatează Financial Times.

CITEŞTE AICI: Concurenţă între vaccinuri. După anunţul Pfizer şi BioNTech, Rusia susţine că Sputnik V are o eficienţă mai mare

Aflat în carantină, după ce s-a infectat cu Covid-19, Peter Szijjarto, ministrul ungar al afacerilor externe şi al comerţului, a declarat miercuri seară prin legătură video, că ţara sa se află în „negocieri avansate” pentru obţinerea vaccinului de la Moscova.

Achiziţia vaccinului de către Budapesta şi intrarea acestuia pe piaţa UE ar reprezenta o victorie simbolică pentru vaccinul rus Sputnik V, care a fost criticat de unii specialişti din cauza ritmului rapid de aprobare şi a informaţiilor limitate cu privire la eficacitatea acestuia.

Sputnik V nu se numără printre vaccinurile aprobate de UE, care a încheiat acorduri cu câteva companii farmaceutice, printre care şi Pfizer-BioNTech, pentru achiziţionarea a mai mult de 1 miliard de doze.

Discuţiile despre achiziţionarea vaccinului rusesc reprezintă ultimul semn al apropierii Ungariei de Rusia, ţara vecină fiind criticată în ultima perioadă de către statele occidentale pentru că nu susţine o relaţie mai apropiată cu Nato şi pentru că şi-a majorat dependenţa energetică de Rusia.

Fondul suveran de investiţii al Rusiei, care finanţează dezvoltarea vaccinului, a declarat miercuri că studiile intermediare au arătat că acesta are o eficienţă de 92%.

Ministrul Szijjarto a declarat că primele doze vor ajunge în Ungaria în termen de o săptămână şi jumătate, pentru teste de laborator şi că studiile clinice vor începe în decembrie. Dacă va fi considerat eficient, se vor comanda cantităţi mai mari din a doua jumătate a lunii ianuarie, a afirmat el.

Ungaria a impus săptămâna trecută o carantină mai strictă decât în prima fază a pandemiei, cu o interdicţie totală de circulaţie între orele opt seara şi cinci dimineaţa, iar marţi a fost aprobată şi o nouă stare de urgenţă pentru 90 de zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici