Video A murit LEONARD COHEN. Legendarul artist avea 82 de ani/ Mesaje emoţionante de la cântăreţi, scriitori şi politicieni din toată lumea - VIDEO

Leonard Cohen, celebrul artist, cântăreţ şi autor a murit la vârsta de 82 de ani. Anunţul a fost făcut chiar pe pagina sa oficială de Facebook. "Tatăl meu a murit liniştit în casa sa din Los Angeles," a spus Adam Cohen într-o declaraţie. "A compus până în ultimul moment cu umorul său atât de particular. "

19432 afișări

„Anunţăm cu regret că legendarul poet, textier şi artist, Leonard Cohen, a trecut în nefiinţă. L-am pierdut pe unul dintre cei mai respectaţi şi prolifici muzicieni. La Los Angeles va fi organizată în curând o ceremonie de comemorare. Familia face apel la respectarea intimităţii în timpul funeraliilor”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a lui Leonard Cohen.

TITLURILE ZILEI

Cântăreţul Leonard Cohen a murit la vârsta de 82 de ani. Existau dovezi că acesta nu era în cea mai bună stare de sănătate, însă într-un an în care au murit Prince, David Bowie şi producătorul trupei The Beatles, Sir George Martin, moartea bardului canadian a produs o undă de şoc.

Leonard Cohen, compozitorul şi cântăreţul canadian cu voce de bariton care îmbina spiritualitatea cu dragostea în cântecele sale s-a stins din viaţă la vârsta de 82 de ani, a declarat fiul său, joi: "Tatăl meu a murit liniştit în casa sa din Los Angeles," a spus Adam Cohen într-o declaraţie. "A compus până în ultimul moment cu umorul său atât de particular. "

Cohen, poet recunoscut, romanciar şi călugăr budist zen aspirant, a combinat muzica folk cu teme întunecate şi inspirate din sexualitate, care i-au adus o sumedenie de fani la nivel mondial şi l-au plasat între muzicieni precum Bob Dylan sau R.E.M.

Cohen, care declarase în trecut că s-a apucat de muzică pentru că nu-şi putea câştiga existenţa ca poet, a devenit faimos în perioada de ascensiune a muzicii folk, în anii 1960. În timpul acelor ani, a călătorit pe marile rute ale muzicii folk alături de artişti ca Dylan, Joni Mitchell, Joan Baez şi alţii.

Cu mai puţin de o lună în urmă Leonard Cohen declara: "Nu sunt pregătit să mor, m-am autoironizat. Intenţionez să trăiesc mult"

"Nu cred că voi putea termina acele cântece la care lucrez. Poate, cine ştie? Poate voi avea energia necesară, nu ştiu. Dar nu îndrăznesc să mă încred în vreo strategie spritiruale. Nu îndrăznesc să fac aşa ceva. Am ceva muncă de făcut. Să am grijă de afaceri. Sunt gata să mor. Sper să nu fie prea inconfortabil. Cam asta îmi asum", mărturisea artistul, într-un interviu pentru The New Yorker.

Ulterior, în seara zilei de 13 octombrie, la sesiunea de audiţie pentru noul său album, Coehn le-a spus fanilor că doar încerca să facă o afirmaţie filosofică care a fost prost înţelească.

"Am spus că sunt gata să mor recent şi cred că am exagerat. Tot timpul m-am autoironizat. Intenţionez să fiu nemuritor.", a declarat artistul. Leonard Cohen speră să creeze după "You Want It Darker", noul său album care va fi lansat în curând, două noi albume la care a început deja să lucreze.

Totuşi el recunostea că nu se află într-o stare optimă de sănătate în ultimul timp adăugând că: "Fiul meu şi fiica mea m-au susţinut amândoi extrem de mult, în special în timpul recuperării. Am fost binecuvântat şi sunt recunoscător că îmi sunt alături."

În ziua în care a împlinit 82 de ani, pe 21 septembrie, legendarul Leonard Cohen a decis să le ofere fanilor săi un cadou special. A lansat o nouă piesă melancolică şi tulburătoare, intitulată "You Want It Darker".

Cum s-a format Leonard Cohen ca om şi ca artist

Leonard Cohen a început să cânte la chitară la vârsta de 13 ani. A urmat cursurile Universităţii McGill, unde a câştigat premiul McNaughton pentru creaţie, înainte de absolvire. Şi-a publicat primul volum de poezie, "Let Us Compare Mythologies" la un an după aceea, cu un succes răsunător.

Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor '60, înregistrează o versiune a piesei "Suzanne", care ajunge rapid un hit. Solista îi propune lui Cohen să o urmeze în turnee şi astfel debutul lui are loc în vara anului 1967, la The Newport Folk Festival. Au urmat două concerte cu casa închisă în New York şi o apariţie la CBS Network, unde Cohen îşi interpretează cântecele şi îşi recită poeziile.

Cohen semnează un contract cu studioul de înregistrări Columbia şi, în 1968, lansează primul său album, "The Songs of Leonard Cohen", un material devenit hit folk şi care stârneşte vâlvă în mediile muzicale, asigurându-i un renume inegalabil printre cântăreţi şi textieri. Au urmat, printre altele, "Songs From a Room"(1969), "Songs of Love and Hate"(1971), "New Skin for Old Ceremony" (1974), "Death of a Ladies' Man" (1977) şi "I'm Your Man" (1988).

Artistul canadian a părăsit scena muzicală la începutul anilor '90 pentru a se stabili şi trăi într-o mănăstire budistă din California, unde a devenit călugăr şi a primit prenumele Jikan, care înseamnă "tăcere".

În 2011, Leonard Cohen a fost recompensat cu Helpmann Award pentru concertul său susţinut în Australia, la Hanging Rock, cu premiul Prinţul Asturiei pentru Litere şi cu Glenn Gould Award pentru contribuţia adusă artelor.

Artistul canadian a susţinut un concert la Bucureşti în septembrie 2012.

Cohen a suferit de reprize de depresie de-a lungul vieţii sale şi uneori a încercat să le suprime în consum de alcool şi droguri.

A mai publicat alte volume de poezie în perioada în care a trăit pe insula grecească Hydra, în anii 1960 şi a intrat în atenţia publică cu romanul său experimental "Beautiful Losers" în 1966, dar şi cu primul său album, "Songs of Leonard Cohen," în 1968.

Cu totul, Leonard Cohen a publicat peste 12 romane şi cărţi de poezie şi a înregistrat peste 20 de albume.

 
Cântăreţi, scriitori şi politicieni au adus un ultim omagiu lui Leonard Cohen pe reţelele de socializare la auzul veştii că muzicianul-poet s-a stins din viaţă joi seară la vârsta de 82 de ani. Dintre aceştia, nume sonore, de la premierul canadian Justin Thrudeau la romanciera J.K. Rowling.

Muzicieni din toate genurile, de la hip-hop la pop şi rock, au exprimat mesaje de condoleanţă pe Twitter, inclusiv Ben Folds, Peter Hook de la Joy Division, Slash, Lily Allen şi Bette Midler.

Reprezentanţii casei de înregistrări Sony Music au declarat că sunt mândri că "au celebrat măiestria artistică" a lui Cohen pe parcursul carieri sale de peste 60 de ani: "Leonard Cohen a fost un artist fără pereche a cărui operă originală a fost apreciată de generaţii de fani şi artişti".

"Familia Sony Music Canada se alătură lumii în a deplânge moartea lui Leonard Cohen."

Melodiile lui Cohen includ piese precum "Bird On The Wire", "Hallelujah" şi "So Long Marianne", despre iubita şi muza sa Marianne Ihlen, pe care a cunoscut-o în Grecia în 1960. Aceasta i-a inspirat şi cântecul "Hey, That's No Way To Say Goodbye".

În luna iulie a acestui an, când auzise vestea că Ihlen era pe moare, i-a scris o scrisoare emoţionantă: "Dragă Marianne, am ajuns la acest moment cânt suntem atât de bătrâni încât corpurile noastre ne lasă şi cred că mă voi alătura ţie foarte curând." Ihlen a primit scrisoarea cu două zile înainte de moarte.

Cântăreţi, scriitori şi politicieni au adus un ultim omagiu lui Cohen pe reţelele de socializare.

Lily Allen a scris pe Twitter: "Săptămâna asta nu putea fi mai rea. Îţi mulţumim, Leonard Cohen, pentru totul. Odihnească-se în pace!"

Actriţa americană şi comedianta Sarah Silverman a scris pe contul său de Twitter: "RIP Leonard Cohen. Ugh. E o moarte cu rezonanţă. Ne face să ne amintim de melodii precum Come Healing, care e o melodie bună pentru vremurile de acum."

Justin Thrudeau, premierul Canadei a făcut public la rândul său un mesaj amplu în care l-a omagiat pe regretatul muzician: "Leonard Cohen este la fel de relevant astăzi precum era în anii 1960s. Capacitatea sa de a face uz de vasta paletă a emoţiilor omeneşti l-a făcut unul dintre cei mai influenţi şi longevivi muzicieni ai timpului. Stilul său a fost dincolo de capriciile modei. (...) În numele tuturor canadienilor, eu şi Sophie dorim să ne exprimăm sincerele noastre condoleanţe către familia, prietenii, colegii şi multitudinea de fani ai lui Leonard Cohen. Leonard, muzica şi poezia niciunui artist nu au emoţionat şi nu au sunat precum cele ale tale. Îţi vom duce dorul."

Actorul Russel Crowe a scris pe Twitter: "Dragă Leonard Cohen, îţi mulţumesc pentru nopţile liniştite, momentele de reflecţie, perspectiva oferită, zâmbetele ambigue şi pentru adevăr".

Mia Farrow a deplâns moartea artistului şi a poetului oferind un citat din melodia "Anthem": "Toate lucrurile au o fisură. Ăsta e modul prin care circulă lumina prin ele."

Bette Milder a exprimat: "Leonard Cohen a murit. O altă voce magică a tăcut."

Actorul american Gary Shteyngart a citat la rândul său pe contul de Twitter un vers dintr-o melodie a lui Cohen, "Everybody Knows": "Everybody knows that the boat is leaking
Everybody knows that the captain lied / Cu toţii ştim că barca ia apă. Cu toţii ştim că căpitanul a minţit."

Compozitorul şi vedeta musicalului "Hamilton", Lin-Manuel Miranda a citat, joi seară, pe Twitter, versurile "Like a bird on a wire, like a drunk in a midnight choir, I have tried in my way to be free.", din cântecul "Bird on a Wire", ca omagiu adus lui Cohen.

Şi romanciera britanică J.K.Rowling a citat două versuri din melodia "Anthem" a lui Cohen.

Cântăreţul născut în Montreal nu s-a simţit întotdeauna prea confortabil pe scenă, lucru pe care l-a pus pe seama faptului că era cel mai bătrân din grupurile de artişti: "Eram cu cel puţin zece ani mai bătrân decât restul", mărturisea Cohen pentru un ziar spaniol în 2001.

In 2016, Dylan a declarat pentru The New Yorker că cele mai bune cântece ale lui Cohen erau "profunde şi sincere", "cu "multidimensionale" şi "surprinzător de melodioase."

"Când oamenii vorbesc despre Leonard, uită să vorbească despre melodiile lui, care mie mi se par, alături de versuri, geniul său", a declarat la acea dată Dylan. "Chiar şi zonele de contrapunct - conferă un caracter celest şi o înălţare melodică a tuturor cântecelor sale. Din câte ştiu eu, nimeni nu s-a apropiat mai mult de aceste lucruri în muzica modernă."

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici