Ada Condeescu, cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Sarajevo. Care sunt câştigătorii la celelalte categorii

Ada Condeescu, din filmul "Loverboy", a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Sarajevo, iar regizoarea Alexandra Gulea a fost recompensată cu premiul Restart Award de 20.000 de euro pentru proiectul de lungmetraj "Copil miner", potrivit site-ului festivalului.

1200 afișări
Imaginea articolului Ada Condeescu, cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Sarajevo. Care sunt câştigătorii la celelalte categorii

Ada Condeescu, cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Sarajevo. Care sunt câştigătorii la celelalte categorii (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Câştigătorii celei de-a 17-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo (22 şi 30 iulie) au fost anunţaţi în cadrul unei gale organizate sâmbătă seara.

Ada Condeescu care interpretează rolul Veli în filmul "Loverboy" a primit premiul "The Heart of Sarajevo" (Inima oraşului Sarajevo) pentru cea mai bună actriţă, în valoare de 2.500 de euro.

Filmul "Loverboy", în regia lui Cătălin Mitulescu, îi are în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piştereanu şi spune povestea lui Luca, un tânăr de 20 de ani din Hârşova, care cucereşte fete, le face să se îndrăgostească de el şi le plasează mai departe unei reţele din Constanţa. Pentru poliţiştii de la combaterea crimei organizate, această tehnică de racolare se numeşte "metoda prin îndrăgostire", iar cei ce o practică sunt numiţi "loverboys". Luca se plimbă cu scuterul prin câmpiile arse de soare, are grijă de bunicul său şi agaţă fete prin satele sărace de lângă Dunăre. Viaţa lui se schimbă în momentul în care se îndrăgosteşte de Veli (Ada Condeescu). Luca pare hotărât să renunţe la tot ceea ce făcea până acum pentru a rămâne cu ea. O plângere depusă împotriva lui de o fosta iubită şi presiunea din partea şefului îl forţează să facă o alegere: să renunţe sau nu la Veli.

Pe de altă parte, proiectul de lungmetraj al regizoarei Alexandra Gulea, "Child Miner/ Copil miner", prezent pe piaţa de film, CineLink, în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului de la Sarajevo, a fost recompensat cu premiul Restart Award (servicii de postproducţie), în valoare de 20.000 de euro.

Tot în cadrul CineLink regizoarea Adina Pintilie a primit o menţiune specială pentru "Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă".

Pe de altă parte, filmul "My Vote/ Votul meu" de Monica Lăzurean Gorgan şi Andrei Gorgan, inclus în competiţia de documentar a festivalului, a obţinut EDN Talent Grant. Premiul este gândit ca o cooperare între Festivalul de Film de la Sarajevo şi European Documentarist Network, cu scopul de a-i spijini pe regizorii talentaţi din regiune.

Premiul pentru cel mai bun film din cadrul festivalului, în valoare de 25.000 de euro, a fost acordat producţiei "Breathing/ Atmen", în regia lui Karl Markovics (Austria), în timp ce Premiul Special al Juriului, în valoare de 10.000 de euro, a mers la "AVÉ", în regia lui Konstantin Bojanov (Bulgaria).

Premiul pentru cel mai bun actor, în valoare de 2.500 de euro, a fost acordat lui Thomas Schubert ("Breathing/ Atmen").

Anul acesta, preşedintele juriului pentru competiţia de lungmetraj a fost Ari Folman (regizorul filmului "Vals cu Bashir"), iar între membrii juriului s-a aflat şi scenaristul şi regizorul român Răzvan Rădulescu.

Invitata de onoare a galei celei de-a 17-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo a fost celebra actriţă Angelina Jolie, care a primit sâmbătă seară trofeul onorific "Inima oraşului Sarajevo" (Heart of Sarajevo Honorary Award).

Pe de altă parte, la ceremonia de deschidere a ediţiei din acest an a Festivalului de la Sarajevo, în 22 iulie, şi regizorul iranian Jafar Panahi, care se află în închisoare, a primit un trofeu onorific "Inima oraşului Sarajevo". Filmul de debut al lui Panahi - "White Baloon" - a fost pelicula care a deschis prima ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo, în urmă cu 17 ani.

Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune, care a beneficiat, de-a lungul timpului, de invitaţi importanţi, precum Martin Scorsese, Darren Aronofski, Bono, dar a şi oferit sprijin financiar tinerilor artişti din zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici