BBC a reangajat în secret nouă foşti manageri, după ce le-a plătit indemnizaţii de plecare uriaşe

Grupul BBC a reangajat în secret nouă foşti manageri de top, ca freelanceri sau cu contracte pe perioadă determinată, după ce le-a oferit acestora indemnizaţii de plecare de sute de mii de lire sterline.

539 afișări
Imaginea articolului BBC a reangajat în secret nouă foşti manageri, după ce le-a plătit indemnizaţii de plecare uriaşe

BBC a reangajat în secret nouă foşti manageri, după ce le-a plătit indemnizaţii de plecare uriaşe (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

În luna iulie, grupul BBC a fost criticat pentru că a acordat salarii compensatorii de 25 de milioane de lire sterline (29,19 milioane de euro) unui număr de 150 de senior manageri, fapt care a afectat trustul media britanic, informează dailymail.co.uk.

Un raport al Biroului Naţional de Audit din Marea Britanie publicat în iulie arăta că, în perioada decembrie 2009 - decembrie 2012, au fost plătite 10 pachete salariale compensatorii care au totalizat 20% din cele 25 de milioane de lire sterline.

BBC spunea, însă, că economiile pe care le-a făcut prin reducerea numărului de senior manageri depăşesc totalul acestor pachete salariale compensatorii.

Directorul general al BBC, Tony Hall, a spus la momentul respectiv: "Aceste plăţi datează din altă epocă şi în prezent încercăm să le punem capăt". "Cred că BBC a pierdut şirul plăţilor în ultimii ani. Am spus deja că limităm salariile compensatorii la 150.000 de lire sterline şi am început să îmbunătăţim procedurile", a mai spus acesta.

Potrivit ediţiei de duminică a publicaţiei britanice The Mail, BBC a reangajat în secret nouă dintre aceşti senior manageri, care, la plecarea din trustul britanic, au obţinut indemnizaţii de peste 100.000 de lire sterline. Publicaţia britanică mai scrie că, lucrând ca freelanceri, aceşti manageri ar putea primi cel puţin echivalentul indemnizaţiei obţinute la plecarea din trustul BBC.

Sâmbătă, parlamentarul Steve Barclay, membru al Public Accounts Committee (PAC), a criticat BBC pentru că nu a transmis această informaţie în mod voluntar Parlamentului, încă de acum câteva luni. Totodată, acesta a spus că BBC trebuie să ofere explicaţii privind numărul persoanelor reangajate, motivul şi nivelul la care s-au luat aceste decizii.

Contactat de Daily Mail, BBC a refuzat să ofere informaţii privind identitatea persoanelor reangajate, însă a confirmat numărul acestora şi tipul de contract pe baza cărora ele colaborează cu trustul media.

BBC a anunţat, în aprilie, că existau discuţii pentru a reduce pachetele salariale compensatorii la 150.000 de lire sterline sau venitul pe 12 luni, care oricum ar fi constituit o sumă mai mică.

Potrivit raportului Biroului Naţional de Audit, un director general adjunct ar fi primit un pachet salarial compensatoriu de 949.000 de lire sterline, un director de departament - 866.300 de lire sterline, un Chief Operating Officer (COO) - 680.400 de lire sterline etc.

Pe de altă parte, BBC estima că economiile rezultate în urma acestor reduceri de personal, în aceeaşi perioadă de trei ani care a precedat decembrie 2012, s-au ridicat la 35 de milioane de lire sterline.

Totodată, Biroul Naţional de Audit arăta că BBC a depăşit sumele deja generoase acordate ca salarii compensatorii, fapt care a afectat financiar trustul media britanic. Totuşi, limitările impuse de noul director, Tony Hall, sunt un semn că situaţia se schimbă în bine.

Acelaşi raport arăta că numărul senior managerilor a scăzut de la 660 la 445 în perioada menţionată.

British Broadcasting Corporation (BBC) este cel mai mare radiodifuzor public din lume, cu aproximativ 23.000 de angajaţi. Corporaţia BBC deţine, în prezent, opt televiziuni, 54 de posturi de radio, unul dintre cel mai accesate site-uri din Europa şi un serviciu internaţional în 28 de limbi străine, de care beneficiază peste 150 de milioane de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici