Copos: Proporţia pasajelor din carte susceptibile de plagiat este de 2 %, o limită acceptabilă

Omul de afaceri George Copos susţine că proporţia pasajelor din cartea sa "Alianţe matrimoniale..." susceptibile ca fiind plagiat este de 2 la sută, "limită acceptabilă", aceasta fiind de fapt concluzia unui raport al plagiarism-detector.com, un software de detectare a plagiatelor.

862 afișări
Imaginea articolului Copos: Proporţia pasajelor din carte susceptibile de plagiat este de 2 %, o limită acceptabilă

George Copos (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"În legătură cu lucrarea «Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI», vă transmit ataşat Raportul de originalitate privind lucrarea. Raportul evidenţiază în conţinutul său elemente care pot fi considerate ca fiind plagiat. Însumând aceste elemente se poate observa că procentul de pasaje din lucrare susceptibil a fi considerat ca fiind plagiat este de 2 la sută, situându-se deci într-o limită acceptabilă", susţine George Copos, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, vineri seară.

Documentul ataşat, transmis de Copos, care conţine "Raportul de originalitate privind lucrarea", este de fapt o analiză făcută cu un software, plagiarism-detector.com.

Cartea lui Copos a fost înregistrată în acest software vineri, la ora 11.15, de către Gheorghe Orzan. Ca surse din care ar fi fost luate pasaje în cartea omului de afaceri sunt indicate trei site-uri: crestinortodox.ro (în proporţie de 0,6 la sută), parohie.ro (0,7%) şi lefo.ro (0,7%).

George Copos a avut, vineri, prima reacţie în scandalul creat după ce jurnalistul Cătălin Parfene a susţinut că tema lucrării sale de masterat realizată în 2005 este similară cu una dintre cărţile scrise de Copos - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", apărută în 2014, la editura Niculescu.

George Copos a spus că în ultimele zile a fost calomniat brutal şi că a angajat o "firmă de specialitate" care va face o expertiză, iar astăzi va avea un raport.

"În ultimele zile am fost calomniat brutal. O carte care nu a fost publicată nu poate fi plagiată. Astăzi voi avea un raport de plagiat de la o firma de specialitate pe care am angajat-o. Când voi avea raportul de plagiat, voi lua o decizie în consecinţă şi probabil că mă voi adresa instanţei, pentru că au fost mult prea mulţi acoperiţi care şi-au vărsat veninul împotriva mea (...) Dacă raportul de plagiat este un raport corect, sub 3%, sub 4%, atunci înseamnă că voi m-aţi calomniat pe nedrept", a afirmat Copos, care a mers, vineri dimineaţă, la Tribunalul Bucureşti, unde este judecat dosarul "Loteria 2", în care omul de afaceri este acuzat de manipularea pieţei de capital, spălare de bani şi fals în înscrisuri.

Omul de afaceri a mai spus că îşi asumă "întreaga responsabilitate pentru toate lucrările scrise în cele 400 de zile de arest".

Tot vineri, rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat, pentru MEDIAFAX, că miercuri se va discuta în Consiliul de Administraţie despre acest posibil caz de plagiat, urmând ca, în funcţie de ceea ce se va constata, să fie sesizată Comisia de Etică a Universităţii.

Rectorul Universităţii Bucureşti a mai spus că la acest moment nu există o sesizare oficială din partea lui Cătălin Parfene, însă acesta a cerut relaţii la universitate legate de procedurile privind sesizarea unui caz de plagiat.

Mircea Dumitru a mai spus că nici el şi nici alţi profesori de istorie nu sunt ”lămuriţi” cum a reuşit George Copos să scrie cinci cărţi într-un an, una dintre acestea fiind de o complexitate mare şi presupunând multe ore de cercetare, inclusiv în limba slavonă.

”Elaborarea unei lucrări de tipul celei scrise de George Copos în penitenciar presupune o cercetare foarte riguroasă, cu instrumente specifice, cu multe ore de studiu în bibliotecă. Din punct de vedere personal, nu ştiu dacă domnul Copos ar fi avut în penitenciar condiţiile pentru elaborarea unei astfel de lucrări care presupune studii de cercetări riguroase, instrumente specifice, o bibliotecă elaborată”, a adăugat rectorul Universităţii Bucureşti.

George Copos a fost eliberat condiţionat marţi, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, decizia, luată de Tribunalul Bucureşti, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărţi.

La ieşirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea că în închisoare a citit cât n-a citit în toată viaţa sa şi că lucrările pe care le-a scris tratează teme care nu au fost abordate de specialişti în domeniu.

La scurt timp după eliberarea lui Copos, jurnalistul Cătălin Parfene a scris, într-o postare pe contul său de Facebook, că tema lucrării sale de masterat, realizată în 2005, este similară cu tema uneia dintre cărţile scrise de Copos - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI".

Mai mult, cartea a fost vizată şi are o prefaţă semnată de profesorul pensionar Stelian Brezeanu de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, cel care a coordonat şi lucrarea de masterat a lui Parfene, - "Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI".

Joi, Cătălin Parfene a revenit cu o postare pe Facebook, spunând că a citit pasaje din cartea scrisă de Copos şi că a ajuns la concluzia că ordinea ideilor şi a frazelor din aceasta este la fel cu cea din lucrarea lui, însă teza de master nu figurează în bibliografia lucrării fostului acţionar al FC Rapid.

În anul 2014, când era încarcerat la Penitenciarul Jilava, Gheorghe Copos a publicat patru cărţi la editura Niculescu - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", "Tăşnadul medieval", "Franciză vs management în industria hotelieră" şi "Turismul - vector de interculturalitate" - şi o carte la editura Meteor Press - "Turismul european durabil şi provocările lui".

Toate exemplarele celor cinci volume, care nu au avut preţ de copertă, au fost ridicate de Copos de la edituri, fără a fi scoase la vânzare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici