Festivalul de la Veneţia debutează, miercuri, cu un film care speră să câştige Oscarul - VIDEO

Festivalul de Film de la Veneţia a instaurat o veritabilă tradiţie în ultimii ani, debutând cu pelicule care s-au impus apoi la galele Oscar, şi ar putea să se menţină în acest registru şi în 2015, prin intermediul lungmetrajului "Everest", care va deschide, miercuri, a 72-a ediţie a evenimentului.

208 afișări
Imaginea articolului Festivalul de la Veneţia debutează, miercuri, cu un film care speră să câştige Oscarul - VIDEO

Festivalul de la Veneţia debutează, miercuri, cu un film care speră să câştige Oscarul (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Filmul "Everest" este regizat de un cineast relativ puţin cunoscut, islandezul Baltasar Kormakur, însă beneficiază de o distribuţie cu nume mari, precum Jake Gyllenhaal, Keira Knightley şi Josh Brolin, care transpun pe marele ecran, în imagini filmate în 3D, o serie de evenimente reale, trăite de membrii mai multor expediţii montane lipsite de şansă, ce au eşuat în tentativele lor de a cuceri cel mai înalt pisc montan de pe Terra în anul 1996.

Potrivit Reuters, "Everest" nu va concura pentru Leul de Aur, principalul trofeu decernat la Veneţia, însă este exact genul de film pe care Alberto Barbera, directorul festivalului, doreşte să îl prezinte în deschiderea evenimentului. Festivalul de la Veneţia a debutat anul trecut cu "Birdman", iar în anul anterior cu "Gravity" - ambele filme s-au impus apoi la galele Oscar.

"Cel mai dificil lucru este să identifici filmul pe care să îl proiectezi la gala de deschidere, pentru că aceasta este un fel de categorie specială", a spus Alberto Barbera. "Filmul de deschidere trebuie să fie suficient de spectaculos, nu prea violent, pentru că publicul din seara de deschidere este diferit de restul festivalului", a mai spus acesta.

"Este alcătuit din invitaţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice, autorităţi locale, nu cinefili, aşadar trebuie să găseşti un mix de elemente care să combine cele mai multe dintre aşteptările publicului", a adăugat directorul festivalului.

Alberto Barbera este mândru nu doar pentru faptul că va proiecta "Everest" la Veneţia, în afara competiţiei, ci şi pentru faptul că a "ademenit" un număr impresionant de actori şi regizori de prestigiu, convingându-i să vină la Veneţia, la un festival despre care în anumite cercuri cinematografice se spunea că, înainte ca Barbera să preia funcţia de director al evenimentului, începuse "să se scufunde în lagună, alături de restul Veneţiei".

Printre cele mai aşteptate filme din competiţia oficială se remarcă "The Danish Girl", un film în care Eddie Redmayne joacă rolul unei persoane transgender, "Rabin, the Last Day", un film biografic despre Yitzhak Rabin, regizat de cineastul israelin Amos Gitai, dar şi "Beasts of No Nation", cu actorul Idris Elba, ce are la bază un roman despre un copil-soldat din Africa.

În afara competiţiei, festivalul va găzdui premiera peliculei "Black Mass", cu Johnny Depp în rolul principal, care îl interpretează pe gangsterul american de origine irlandeză Whitey Bulger, dar şi lungmetrajul "Spotlight", în care Michael Keaton joacă rolul unui editor de la Boston Globe, autorul unui articol premiat cu Pulitzer, despre un grup de preoţi romano-catolici din Boston implicaţi într-un scandal de pedofilie.

Competiţia oficială din acest an a Festivalului de la Veneţia include 21 de filme.

Lungmetrajul "Banat (Il Viaggio)", în regia lui Adriano Valerio, a fost selectat în competiţia oficială a secţiunii Settimana Internazionale della Critica. Lungmetrajul de debut al regizorului Adriano Valerio este o coproducţie Italia, Bulgaria, România şi Macedonia, coproducătorul român fiind Ada Solomon, prin compania Parada Film.

De asemenea, "Moartea lui Cărturan", de Liviu Săndulescu, se află printre cele 15 proiecte cinematografice incluse în platforma European Gap-Financing Market, derulată de Festivalul de Film de la Veneţia, menită să susţină producătorii europeni în vederea finanţării complete a proiectelor lor. Proiectul lungmetrajului de debut al lui Liviu Săndulescu "Moartea lui Cărturan", produs de Mandragora, a primit o finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei în valoare de 436.000 de lei, în octombrie 2014.

Cineastul mexican Alfonso Cuarón, care a deschis ediţia din 2013 a festivalului cu lungmetrajul său "Gravity" şi a câştigat trei trofee în cadrul acestui eveniment, în 2001, 2006 şi 2013, va prezida juriul internaţional al celei de-a 72-a ediţii a Mostrei, care se va desfăşura în perioada 2 - 12 septembrie.

Din juriul Mostrei, cel mai vechi festival cinematografic din lume, mai fac parte actriţa germană Diane Kruger, regizorul turc Nuri Bilge Ceylan, scriitorul francez Emmanuel Carrère, regizorul taiwanez Hou Hsiao-hsien, actriţa americană Elizabeth Banks, regizorul italian Francesco Munzi, regizorul polonez Pawel Pawlikowski şi actriţa britanică Lynne Ramsay.

Pe lângă Leul de Aur şi Leul de Argint, juriul de la Veneţia va decerna, de asemenea, marele premiu, Coppa Volpi - pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă -, premiul Marcello Mastroianni pentru cea mai bună speranţă feminină şi masculină, un premiu pentru cel mai bun scenariu şi un premiu special al Juriului.

Regizorul francez Bertrand Tavernier va fi recompensat în acest an cu un Leu de Aur pentru întreaga carieră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici