Marile scandaluri din cultura română. Superlativele 2016, în viziunea MEDIAFAX

”E tâmpit” - revolta grupului Iaru-Teodorescu împotriva conducerii Uniunii Scriitorilor, ”Străinii, afară!”- greva de la Opera Română şi alegerea repetată a managerului de la Muzeul Ţăranului Român sunt cele trei scandaluri care au pus întrebări privind felul în care intelectualii gândesc Puterea.

316 afișări
Imaginea articolului Marile scandaluri din cultura română. Superlativele 2016, în viziunea MEDIAFAX

Marile scandaluri din cultura română. Superlativele 2016, în viziunea MEDIAFAX

Martie 2016

Conducerea Uniunii Scriitorilor (USR) a fost disputată de două grupuri din Uniune, unul care îl susţine pe Nicolae Manolescu, cel care deţine actuala funcţie de conducere a instituţiei, iar celălalt grup, reprezentat de scriitori care îl susţin pe Cristian Teodorescu. Cristian Teodorescu şi grupul său formula acuzaţii dure la adresa lui Nicolae Manolescu: deturnare de fonduri, favorizare a familiei şi apropriaţilor săi, concedierea de la România literară, organul de presă USR, a opozanţilor.

Mai multe detalii, aici

De-a lungul desfăşurării ostilităţilor, au apărut varii schisme şi au intrat în joc diverşi scriitori. Eugen Simion, critic literar, preşedintele Academiei, de exemplu, a fost categorosit de către Nicolae Manolescu drept ”tâmpit”:

Mai multe detalii, aici.

Aprilie 2016

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii în perioada respectivă, încearcă să numească conducerea Operei Române. Managerul de până atunci fusese trimis în judecată de către DNA pentru deturnare de fonduri. După numiri succesive de manageri care stârnesc rumori, lui Vlad Alexandrescu i se impune să demisioneze. Opera Română devenise sinonimă cu greva perpetuă. Nicio soluţie managerială nu părea să rezolve situaţia. Greva a avut accente naţionaliste. S-a strigat împotriva coregrafului ”străin” Johan Kobborg:

Mai multe detalii, aici.

August 2016

Ministerul Culturii a organizat succesiv a serie de trei concursuri pentru ocuparea poziţiei de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Disputa s-a dat între Virgil Niţulescu, manager în funcţie în acel moment, şi profesorul Vintilă Mihăilescu.

Mai multe detalii, aici.

”Deşi examenul a fost câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, ministrul Culturii, Corina Şuteu a anunţat refacerea demersurilor de ocupare a poziţiei manageriale, anulând concursul câştigat de profesorul Vintilă Mihăilescu din cauza unei contestaţii a lui Virgil Niţulescu, "ceea ce a creat premisele organizării unui nou concurs pentru directoratul Muzeului, cu o nouă comisie, în luna iulie 2016. Această a doua comisie de concurs i-a dat un foarte suspect câştig de cauză lui Virgil Niţulescu", precizează semnatarii petiţiei care a declanşat controlul Corpului de Control al Primului Ministru.

Virgil Niţulescu a fost acuzat de o serie de abuzuri în vremea propriului mandat:

Mai multe detalii, aici.

În acest moment, Liliana Passima a câştigat concursul de manager, dar Virgil Niţulescu a obţinut suspendarea concursului iniţiat de Ministerul Culturii. Poveste fără sfârşit.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici