"Morgen", de Marian Crişan, distins cu Marele Premiu şi Premiul Publicului la Festivalul CinEast

Lungmetrajul Morgen", în regia lui Marian Crişan, a câştigat Marele Premiu şi Premiul Publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film din Europa Centrală, CinEast 2010, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

100 afișări
Imaginea articolului "Morgen", de Marian Crişan, distins cu Marele Premiu şi Premiul Publicului la Festivalul CinEast

"Morgen", de Marian Crişan, distins cu Marele Premiu şi Premiul Publicului la Festivalul CinEast

România a participat ca invitat de onoare la Festivalul de Film din Europa Centrală, organizat anul acesta la Luxemburg, una dintre cele trei capitale ale Uniunii Europene.

Filmele româneşti au fost prezentate în festival cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ambasadei României la Luxemburg.

În cadrul festivalului, care a cuprins producţii cinematografice din Cehia, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, au mai fost prezentate trei lungmetraje româneşti: "California Dreamin' (nesfârşit)" de Cristian Nemescu (2007), "Pescuit sportiv" de Adrian Sitaru (2009) şi "Periferic" de Bogdan George Apetri (2010), respectiv patru scurtmetraje româneşti: "Trafic" de Cătălin Mitulescu (2004), "O zi bună de plajă" de Bogdan Mustaţă (2007), "Marilena de la P7" de Cristian Nemescu (2006) şi "Megatron" de Marian Crişan (2008).

"Morgen" îl prezintă pe Nelu, în vârstă de 40 de ani, care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta - un orăşel de la graniţa româno-ungară. Pentru Nelu, zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Acesta trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp, în afara oraşului. Într-o zi, bărbatul pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal. Emigrantul îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa "mâine" ("morgen", în limba germană, n.r.).

Marian Crişan a primit în august, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, din partea unei echipe de cineaşti conduse de Eric Khoo, dar şi premiul ecumenic pentru filmul "Morgen". De altfel, Marian Crişan a primit, în 2008, Palme d'Or pentru scurtmetraj, pentru "Megatron".

CinEast 2010 a avut loc în perioada 9 - 21 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici