O carte pe zi: „Animal fragil”, de Dan Stanca

Microromanul Animal fragil este, dacă se poate spune aşa, un omagiu adus memoriei lui Dante Alighieri la şapte secole de la moarte.

91 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Animal fragil”, de Dan Stanca

O carte pe zi: „Animal fragil”, de Dan Stanca

În lumea noastră blazată şi sceptică, mai sunt oameni care cred în miracolul Evului Mediu. Ei, însă, nu au şanse de supravieţuire şi se lasă mestecaţi de fălcile monstrului contemporan.

Ca întotdeauna – continuă editorii -, prin acelaşi compus de mistică şi abjecţie, Dan Stanca vrea să găsească drumul spre lumină. Lui nu-i plac autostrăzile şi căile rectilinii, ci încolăcirile care sugrumă. El ştie că dorul de rai al oamenilor nu înseamnă doar mireasma florilor şi cântecul păsărilor, ci mai ales şuierul şerpilor. Căci acolo unde-i şarpe e şi mister…

Un roman scurt, ca de obicei foarte bine scris, care îmbină mai multe poveşti. Un profesor de litere german, „captivat de limbile clasice”, „un vizionar”, cu ascendenţă română, pasionat de Dante, ajunge în România în anul în care se sărbătoresc 700 de ani de la moartea marelui poet. Întâlneşte colegi de breaslă, împătimiţi şi ei de scrierile lui Dante, îi scotocesc scrierile şi vor să se lămurească dacă marele poet chiara călătorit în lumea de dincolo. Urmează povestea unuia dintre aceşti români obsedaţi şi ei de Dante, un profesor cam decăzut, care îşi neglijează familia, ajunge în mrejele unei prostituate şi sfârşeşte rău. Discuţiile şi comparaţia dintre Dante şi Celine sunt interesante. Profesorul român avea un caiet dictando ân care îşi consemna gândurile şi amorurile, acesta ajunge aproape ars, în mâinile geramnului, care îi reconstiuie aventura cu „dama” şi zbuciumul. Între altele: „Sunt un animal fragil, scrie el, animalul din mine nu se Iasă înhămat, dar poate fi pus la pământ printr-un simplu bobârnac. Mă poate doborî o femeie de cea mai proastă calitate. Dacă se poartă urât cu mine, dacă e vulgară, dacă e mahalagioaică, pe mine mă tulbură, mă excită, mă fascinează.

Ca un căţeluş sau ca un pisoiaş stau la picioarele ei, o descalţ şi-mi vâr în gură laba piciorului. Sunt un pervers, un nenorocit, dar nu mă pot abţine. Ea, oricât de secătură, tot e surprinsă de ges¬tul meu şi recunoaşte că aşa ceva nu i-a făcut niciun bărbat. Şi, slavă Domnului, a avut bărbaţi cu ghiotura. Am surprins-o pe Nina cu felul meu pervers de a-mi exprima adoraţia. întâi a re¬fuzat, şi-a retras piciorul, pe urmă a încântat-o ideea. Eram în al nouălea cer de excitaţie şi adoraţie. Am avut un orgasm su¬blim. Nina mi-a văzut chiloţii umezi şi a început să râdă în ho¬hote. A scos piciorul din gură şi m-a izbit cu talpa peste ochi..." Când mă gândesc că şi eu am avut de-a face cu femeia asta mă înfior.

Bolgiile lui Dante în lumea noastră?

Dan Stanca - Animal fragil. Editura Junimea. Colecţia Ficţiune şi infanterie. 133 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
dan stanca,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici