O carte pe zi: „O croazieră de la Viena la Constantinopol” de Constantin Ardeleanu

O călătorie fascinantă în zorii modernizării Principatelor Dunărene

200 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „O croazieră de la Viena la Constantinopol” de Constantin Ardeleanu

O carte pe zi: „O croazieră de la Viena la Constantinopol” de Constantin Ardeleanu

Constantin Ardeleanu este profesor de istorie modernă la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi, temele sale de cercetare privind istoria socioeconomică a sud-estului Europei, cu interes special pentru regiunea Dunării şi a Mării Negre.

Preocupat de reprezentarea spaţiului românesc în descrieri de călătorie, a tradus şi editat, singur sau în colaborare, relatări ale câtorva autori străini care au vizitat spaţiul românesc în secolele XIX–XX. Câteva dintre monografiile sale analizează conectarea sud-estului Europei la economia mondială, modernizarea porturilor dunărene şi pontice, dezvoltarea infrastructurii regionale de transport sau organizaţii şi relaţii internaţionale în epocile modernă şi contemporană.

Aşadar era firească această călătorie fascinantă în zorii modernizării Principatelor Dunărene, adică volumul pe care îl semnalăm astăzi, cu o splendidă ilustraţie pe copertă: lansarea vaporului Maria Anna, Viena, 13 septembrie 1837.

Volumul, mărturiseşte autorul în introducere, este rezultatul unei îndelungate preocupări academice pentru calea navigabilă a Dunării, care a dus nu numai la traducerile menţionate mai sus, ci şi în cîteva cursuri despre Dunăre şi porturile sale.

„Recepţionate diferi – scrie autorul -, cu entuziasm sau curiozitate de categoriile mai mobile ale societăţii şi cu indiferenţă sau teamă de oamenii simpli, minunile mecanice sau tehnologiile diabolice ce mişcau lumea au transformat rapid şi vieţile locuitorilor din Principatele Moldova şi Ţara Românească… Noile vehicule transformau totul în jur: spaţiu şi timp, civilizaţie material şi relaţii sociale, mediu de afaceri şi mediu înconjurător. Lumea se schimba văzând cu ochii. Venise epoca aburului şi, aflaţi într-o conjunctură istorică favorabilă, românii s-au racordat rapid la noile descoperiri tehnice şi, prin ele, la timpurile şi spaţiile moderne… Revoluţia în transporturi sosea în Ţara Românească şi Moldova cu primele piroscafe austriece care au început să oprească în porturile Dunării româneşti din aprilie 1834.“

Şi în concluzie: Volmul de faţă analizează în detaliu 1. transformarea Dunării într-o structură de transport internaţional şi o conexiune pe axa Occident-Orient; 2. transformarea vaporului într-un spaţiu global de socializare intensă şi 3. transformarea spaţiului şi timpului din regiunea dunăreană ca urmare a instituirii curselor regulate de vapoare între Viena şi Constantinopol.

Constantin Ardeleanu – O croazieră de la Viena la Constantinopol. Călători, spaţii, imagini. 1830-1860. Editura Humanitas, istorie. 302 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici