O carte pe zi: „Proprietăreasa”, de Valerio Varesi

„Dintr-o dată, ancheta devine o călătorie înăuntrul său. Temerile lui ajung să se materializeze în forma cea mai cumplită, cea a tristului adevăr. Omul, care nu mai e comisar, nu va putea evita realitatea aceasta care, treptat, va ajunge să-l înghită. Valerio Varesi loveşte din nou.” - SoloLibri.net

151 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Proprietăreasa”, de Valerio Varesi

O carte pe zi: „Proprietăreasa”, de Valerio Varesi

Scriu editorii: „O nouă anchetă a comisarului Soneri. Cu puţine zile înaintea Sărbătorilor, în timp ce Parma e cuprinsă de ceaţă şi de frenezia cumpărăturilor, Ghitta Tagliavini dispare în chip misterios. Bătrâna e proprietăreasa unei pensiuni unde comisarul Soneri şi mulţi alţii şi-au făcut veacul pe vremea studenţiei. Dar clădirea ascunde şi tainele mai-marilor din prezent…”.

Ancheta îl conduce pe Soneri printr-un oraş pe care nu-l mai recunoaşte, purtându-l înapoi în timp, într-un trecut dureros al conflictelor violente dintre comunişti şi fascişti. Conflicte care, se dovedeşte, au ramificaţii mult mai profunde şi insidioase decât s-ar fi aşteptat. Puţin câte puţin, iluziile se risipesc, rănile se deschid la loc, trecutul îşi pierde din frumuseţea de odinioară, dezvăluind o realitate tulburătoare. O realitate în care a fost implicată şi Ada, fosta soţie a lui Soneri, şi în care moartea unei bătrâne e doar vârful aisbergului”.

Ghitta Tagliavini, proprietăreasa, este simultan o „medicona”, adică o vindecătoare, sau o „strolga”, ceva între vrăjitoare şi astroloagă. Cei din jur aveau încredere în puterera ei şi de cele mai multe ori se vindecau. În plus, mai facea şi avorturi femeilor disperate. Dar imaginea „solară” a Ghittei devenea tot mai ştearsă, pe măsură ce ancheta lui Soneri avansează.

De fapt proprietăreasa o femeie răzbunătoare, acaparatoare, când foştii studenţi pe care îi adăpostise în pensiune ajung oameni cu putere îşi dă seama că le poate oferi aproape aceleaşi camere, de data asta plătite cu ora, pentru aventuri pasagere care nu trebuiau să ajungă la ochii şi ştiinţa nimănui; asemenea noi clienţi pot fi lesne şantajaţi. În plus, îşi îndatora clienţii până la a-i determina să-şi vândă proprietăţile, încât ea ajunge să pună stăpânire pe mai multe de jumătate din satul natal şi pe un număr considerabil de apartamente din jurul pensiunii proprii, devine o femeie „putred de bogată”. Fireşte, numărul duşmanilor sporeşte, mai ales că se învârt afaceri imobiliare bănoase, trafic de dorguri şi multe altele. O acţiune complicată în care e implicat şi politicul, care supune ancehetele poliţieneşti.

Pentru comisarul Soneri, cazul nu era unul ca oricare altul, nu era numai o anchetă despre moartea Ghittei, cu cât se cufunda mai mult în el, cu atât îşi dădea seama că, în definitiv, era o anchetă despre sine.

Un roman polişist dens, a cărui acţiune încîlcită o lăsm să fie descoperită de cititor.

Citiţi această carte. Iată un îndemn: „O lectură excelentă, bine dozată şi inteligent concepută” - Annie Cunningham, Sunday Independent.

Valerio Varesi – Proprietăreasa. Traducere din limba italiană de George Arion Jr. Crime Scene Press. 285 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici