Plămânii artificiali, la un pas de a deveni realitate

Cercetările pentru "fabricarea" în laborator de ţesut pulmonar au înregistrat un nou succes, joi, când un laborator american a anunţat că a creat în premieră mondială, în organismul unor şoareci, perechi de plămâni, iar o altă echipă a obţinut un plămân uman miniatural echipat cu un cip electronic.

48 afișări
Imaginea articolului Plămânii artificiali, la un pas de a deveni realitate

Plămânii artificiali, la un pas de a deveni realitate (Iamgine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, folosind celule cultivate in vitro şi implantate apoi pe şoareci, cercetătorii de la Universitatea Yale au reuşit să creeze perechi de plămâni care au funcţionat pentru perioade cuprinse între 45 şi 120 de minute.

În ceea ce priveşte primul studiu, publicat în revista Science, cercetătorii au prelevat ţesut pulmonar de la şoareci adulţi din care au extras diverşi compuşi celulari. Cercetătorii au păstrat matricea pulmonară conţinând celulele şi structura bronşică, căile respiratorii şi sistemul vascular, care au fost folosite ulterior ca structură de bază pe care au crescut noile celule pulmonare.

Oamenii de ştiinţă au cultivat o combinaţie de celule suşă şi pulmonare pe această matrice, într-un incubator care reproducea anumite condiţii din mediul intrauterin. În acest fel, ei au obţinut celule pulmonare perfect funcţionale. După ce au fost transplantaţi pe şoareci, aceşti noi plămâni au funcţionat în regim normal, pentru perioade de timp cuprinse între 45 şi 120 de minute.

Caracteristicile mecanice ale acestor plămâni sunt similare cu cele ale plămânilor naturali şi după ce au fost transplantaţi au fost capabili să asigure schimburile gazoase ale organismului.

Maladiile pulmonare cauzează aproximativ 400.000 de decese anual în Statele Unite ale Americii, iar ţesutul pulmonar este dificil de regenerat.

Singura tehnică actuală de înlocuire a ţesuturilor pulmonare distruse este transplantul, însă această procedură prezintă un risc ridicat de respingere şi de infecţie. Probabilitatea de supravieţuire a pacienţilor pentru o perioadă de 10 ani este de cel mult 20%.

Cercetătorii de la Institutul Wyss de inginerie şi biologie din cadrul Universităţii Harvard au fabricat un plămân miniatural, de mărimea unei gume de şters, echipat cu un cip electronic, folosind celule pulmonare şi vasculare umane.

Acest plămân miniatural va putea fi utilizat pentru a testa efectele noilor medicamente şi ale toxinelor asupra plămânilor umani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici