Reding, îngrijorată cu privire la libertatea presei, după reţinerea lui David Miranda

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Viviane Reding, comisar însărcinat cu Justiţia, şi-a exprimat îngrijorarea, joi, în legătură cu libertatea presei, după reţinerea unui colaborator al The Guardian în cazul Snowden.

110 afișări
Imaginea articolului Reding, îngrijorată cu privire la libertatea presei, după reţinerea lui David Miranda

Viviane Reding, comisar însărcinat cu Justiţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Împărtăşesc pe deplin preocupările lui (Thorbjorn) Jagland", secretarul general al Consiliului Europei, a anunţat Reding pe contul său de Twitter.

Într-o scrisoare adresată miercuri ministrului britanic de Interne, Theresa May, Jagland a cerut "informaţii" cu privire la reţinerea unui colaborator al The Guardian şi distrugerea unor documente secrete furnizate publicaţiei de către americanul Edward Snowden.

Aceste cazuri ar putea avea "un efect nefast asupra libertăţii de exprimare garantate prin Articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului", a avertizat Jagland.

Luarea de poziţie a lui Reding corespunde cu poziţia oficială a CE referitor la acest subiect. "Nu avem niciun comentariu de făcut", a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al CE întrebat cu privire la urmările cazului Snowden în Marea Britanie. "Comisia ţine mult la respectarea libertăţii depline şi totale de exprimare şi de informare a presei în toate statele membre", a adăugat purtătorul de cuvânt Olivier Bailly.

"Dar, aceste drepturi fundamentale nu sunt absolute şi trebuie păstrat un echilibru adecvat cu alte drepturi, ca securitatea naţională. Cele două merg mână în mână", a insistat el. "Nu poate exista libertate fără securitate şi invers", a spus Bailly.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici