Scriitorul brazilian Paulo Coelho acuză Iranul de cenzură

Paulo Coelho, scriitorul brazilian cu cele mai multe romane vândute pe plan mondial, a anunţat într-un mesaj postat, luni, pe blogul său personal, că statul iranian - ţară în care a vândut peste şase milioane de cărţi - i-a interzis operele.

31 afișări
Imaginea articolului Scriitorul brazilian Paulo Coelho acuză Iranul de cenzură

Scriitorul brazilian Paulo Coelho acuză Iranul de cenzură (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cărţile mele sunt publicate în Iran din 1998. Cred că peste şase milioane de exemplare au fost vândute în această ţară", a afirmat Coelho în mesajul postat pe blogul său. "Cărţile mele au fost publicate sub mai multe guverne iraniene", a adăugat scriitorul brazilian, care consideră că această interdicţie reprezintă "o decizie arbitrară (...) care nu poate fi altceva decât o mare neînţegere".

Coelho a publicat pe blogul său şi o scrisoare primită de la editorul său iranian, Arash Hejazi, un simpatizant al opoziţiei iraniene, în care acesta îl informează că romanele sale "au fost interzise printr-un ordin emis de Ministerul Culturii". Editorul iranian nu precizează care a fost motivul invocat pentru impunerea acestei decizii.

Scriitorul brazilian, al cărui roman "Alchimistul" s-a vândut în peste 65 de milioane de copii pe plan mondial, a declarat că îşi va traduce toate cărţile în limba persană şi le va posta, gratuit, pe internet, pentru cetăţenii din Iran. El a cerut, totodată, "o reacţie" din partea guvernului brazilian, care întreţine relaţii foarte bune cu autorităţile de la Teheran.

Ana de Hollanda, ministrul brazilian al Culturii, a declarat, luni, că cenzura "este întotdeauna deplorabilă". Într-o declaraţie preluată de agenţia de presă Agence Brasil, ministrul brazilian a precizat că va discuta despre această chestiune cu ministrul Afacerilor Externe din Brazilia, Antonio Patriota.

Scriitorul brazilian Paulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro, în 1947. Înainte de a deveni unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii şi un veritabil fenomen al culturii de masă, a fost un hipiot rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. În 1986, Coelho a făcut un pelerinaj la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera literară.

A fost distins cu numeroase premii, printre care Bambi 2001, acordat personalităţii culturale a anului, premiul italian Fregene pentru literatură, dar a primit şi titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare din Franţa. Din 2002, el este membru al Academiei de Litere din Brazilia. Este colaborator permanent al unor ziare precum Corriere della Sera (Italia), El Semanal (Spania), Welt am Sonntag (Germania), The China Times Daily (Taiwan).

Operele principale ale autorului sunt "Jurnalul unui Mag" (1987), "Alchimistul" (1988), "Walkiriile" (1992), "La râul Piedra am şezut şi-am plâns" (1994), "Al cincilea munte" (1996), "Manualul războinicului luminii" (1997), "Veronika se hotărăşte să moară" (1998), "Diavolul şi domnişoara Prym" (2000), "Unsprezece minute" (2003), "Zahir" (2005), "Vrăjitoarea din Portobello" (2006), "Învingătorul este întotdeauna singur" (2008). După romanele sale au fost realizate numeroase dramatizări, CD-uri şi jocuri electronice.

Potrivit Reuters, romanele lui Paulo Coelho s-au vândut în peste 300 de milioane de copii şi au fost publicate în 150 de ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici