TVR are datorii la European Broadcasting Union: şansele de a difuza Euro 2016 sunt mici, iar Eurovision este în pericol

Televiziunea Română are datorii către European Broadcasting Union (EBU) de 15,3 milioane de euro, fapt pentru care şansele ca TVR să difuzeze Campionatul European de fotbal (Euro) din 2016 sunt mici, iar transmisia concursului Eurovision este, de asemenea, în pericol.

304 afișări
Imaginea articolului TVR are datorii la European Broadcasting Union: şansele de a difuza Euro 2016 sunt mici, iar Eurovision este în pericol

TVR are datorii la European Broadcasting Unio: şansele de a difuza Euro 2016 sunt mici, iar Eurovision este în pericol (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Aceste informaţii au fost făcute publice de Stelian Tănase, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), luni, într-o conferinţă de presă organizată la sediul TVR.

Din cele 15,3 milioane de euro, datoria pe care TVR o avea la EBU la data de 2 aprilie, 82% reprezintă licenţele pentru transmisii sportive şi cheltuielile tehnice aferente.

În acest context, Stelian Tănase a precizat că TVR încearcă, chiar şi "în ceasul al 12-lea", să găsească o soluţie pentru a putea achiziţiona un pachet de 23 de partide din Euro 2016, inclusiv meciurile echipei României. Pe de altă parte, reprezentanţii Telekom România au anunţat, săptămâna trecută, că Dolce Sport este singura televiziune din România care va transmite toate cele 51 de partide ale celei mai mari competiţii fotbalistice din Europa, iar 28 de partide vor fi putea fi vizionate exclusiv pe canalele Dolce Sport.

Stelian Tănase a spus, luni, că TVR a făcut mai multe demersuri, în mod repetat, atât la Guvern, cât şi la EBU pentru a nu se ajunge la situaţia în care Televiziunea Română să nu poată difuza meciurile de la Euro 2016, având în vedere şi situaţia financiară dificilă în care se găseşte televiziunea publică.

"Anul trecut, în situaţia complicată a Televiziunii Române, încă de la numirea mea, deci în ianuarie, am început să facem vizite unor oficiali de înalt nivel, primul ministru, ministrul de Finanţe, şefii Comisiilor de cultură din cele două Camere, am scris diferite memorii, am fost în destule audienţe, încercând să anticipăm, pentru că ne-am dat seama că vine un moment de ruptură dacă nu rezolvăm din timp problemele pe care le avem. Din păcate, demersurile noastre nu au dus la un final", a spus Stelian Tănase.

El a mai spus că demersurile TVR atât către oficialităţile române, cât şi către EBU continuă, în încercarea de a găsi o soluţie pentru difuzarea Euro 2016.

"Marea noastră problemă în legătură cu EBU, cu campionatul european de fotbal, cu Eurovision, cu celelalte competiţii este datoria istorică pe care TVR o are, deşi sub mandatul meu, în anul trecut, am reuşit să reducem substanţial cheltuielile, am reuşit să plătim toate cheltuielile la zi, de pildă faţă de ANAF (..) Ceea ce ne trage în jos este datoria istorică, care a început să se formeze din 2005, odată cu introducerea TVA-ului la licenţe şi programe", a spus Tănase.

De altfel, potrivit cifrelor prezentate în conferinţa de presă, datoriile totale ale Societăţii Române de Televiziune (SRTv) erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Astfel, TVR se află în pericolul de a nu mai putea difuza nu doar meciurile din cadrul Euro 2016, ci şi competiţia Eurovision

"Există pericolul, dar suntem la începutul negocierilor (...) Tot ce înseamnă evenimente sportive şi nu numai, cum este Eurovision Song Contest, toate evenimentele ar putea fi blocate de Euroviziune (EBU, n.r.) pentru neplata datoriilor", a spus Constantin Şerbu, coordonatorul pentru relaţia cu EBU şi şeful achiziţiilor pentru competiţiile internaţionale din cadrul Departamentului Sport al TVR.

Răspunzând unor întrebări, el a mai spus că şansele ca TVR să difuzeze 23 de meciuri de la Euro 2016 "sunt mici". "Şansele achiziţionării sunt mici, dar se pot mări în funcţie de negocieri", a spus Constantin Şerbu.

El a precizat, însă, că nu ştie dacă aceste negocieri vor mai putea fi purtate sau nu, acestea depinzând atât de CAA Eleven, agentul de marketing al UEFA, cât şi de contractul semnat de Telekom România, care a achiziţionat deja cele 51 de partide ale Euro 2016. De asemenea, Şerbu a spus că, din informaţiile existente pe piaţă, nu doar TVR ar fi interesat de difuzarea pachetului "free to air" (liber la retransmisie, n.r.) de la Euro 2016, ci şi Pro TV, care ar fi făcut o ofertă în acest sens.

Pe de altă parte, Constantin Şerbu a precizat că Televiziunea Română nu a fost acceptată la licitaţia organizată de EBU pentru Euro 2016, din cauza datoriilor istorice pe care le are şi în lipsa unei scrisori de garanţie din partea Guvernului. Reprezentanţii UEFA au cerut de la TVR o scrisoare de garanţie bancară de minimum 5 milioane de euro, pentru ca Televiziunea Română să poată să cumpere drepturile pentru meciurile de la Euro 2016.

"Nu am reuşit să garantăm (la UEFA, n.r.) că în următoarele săptămâni sau luni putem plăti această sumă (pentru achiziţia meciurilor de la Euro 2016, n.r.)", a mai spus Constantin Şerbu.

Totuşi, el a spus că nu există un termen limită pentru purtarea negocierilor pentru achiziţia celor 23 de meciuri "free to air" de la Euro 2016. "Au existat termene limită până la înaintarea ofertelor, la EBU, atunci când am fost excluşi de la negociere, în octombrie (...) Am fost singurii excluşi (...). Este pentru prima dată când s-a întâmplat ca România să nu participe la licitaţie", a explicat Şerbu.

Pe de altă parte, răspunzând unor întrebări, Constantin Şerbu a spus că şi difuzarea meciului de fotbal Irlanda de Nord - România, programat pe 13 iunie, este "în pericol", în prezent, din cauza datoriilor pe care TVR le are la EBU.

"Dacă plătim, avem toate meciurile din preliminarii", a spus şi Stelian Tănase, precizând că este obligatoriu ca TVR să înceapă să plătească din datoriile pe care le are la EBU şi să încheie un acord pentru eşalonarea acestora. "Nu mai ajunge doar o scrisoare de garanţie, trebuie să începem să plătim", a spus Tănase. El a spus că, anul trecut, SRTv a fost într-o situaţie asemănătoare, pe care a rezolvat-o după ce a plătit o tranşă de 1,5 milioane de euro la EBU. "Problema e că după aceea nu am mai plătit nimic", a explicat Tănase.

În ceea ce priveşte pericolul ca TVR să nu mai poată difuza ediţia din acest an a Eurovision, care se va desfăşura în luna mai, la Viena şi la care România va fi reprezentată de trupa Voltaj, Stelian Tănase a spus că speră din toată inima să nu se ajungă la această situaţie.

La rândul său, Constantin Şerbu a spus că, în prezent, se poartă negocieri pentru ca TVR să poată să difuzeze acest concurs. "Aşteptăm nişte răspunsuri. Sperăm să găsim o soluţie, ar fi foarte grav dacă s-ar ajunge la situaţia asta", a mai spus Şerbu.

Valoarea totală a angajamentelor externe pentru programe sportive ale TVR în perioada 2011 - 2022 se ridică la 37.752.445 de euro, în timp ce valoarea totală a angajamentelor încheiate cu EBU este de 30.504.234 de euro. Totodată, cheltuielile cu drepturile de difuzare de către TVR ale transmisiilor sportive au fost de 3,45 de ori mai mari în 2014 faţă de 2013.

Reprezentanţii TVR au prezentat în conferinţa de presă şi câteva soluţii pentru achiziţionarea Euro 2016 şi redresarea financiară a TVR, respectiv corectarea şi actualizarea măsurilor legislative care au afectat TVR, actualizarea Legii nr. 41/ 1994 şi indexarea taxei TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici