UE vrea să reducă influenţa Statelor Unite asupra internetului

Comisia Europeană creşte presiunea pentru reducerea influenţei Statelor Unite asupra arhitecturii internetului, un semnal al tensiunilor apărute în urma scandalului de spionaj declanşat de dezvăluirile lui Edward Snowden.

328 afișări
Imaginea articolului UE vrea să reducă influenţa Statelor Unite asupra internetului

UE vrea să reducă influenţa Statelor Unite asupra internetului

Executivul comunitar a evitat însă, într-un document publicat miercuri, să ceară un control mai strict al guvernelor, variantă susţinută de ţări precum China şi Rusia.

În schimb, Comisia a cerut transparenţă şi o influenţă mai redusă a Statelor Unite asupra instituţiilor care controlează mecanismele internetului, printre care alocarea de adrese paginilor web.

În prezent, ICANN, organizaţie cu sediul în California, care operează sub contract cu guvernul SUA, supraveghează introducerea de noi adrese de internet.

În următorii ani, sute de noi supradomenii, precum .london sau .sex, vor fi adăugate, oferind mai multe alegeri privind adresele, odată cu creşterea utilizării internetului.

"Europa trebuie să contribuie la o perspectivă credibilă pentru guvernanţa globală a internetului. Europa trebuie să aibă un rol puternic în definirea internetului viitorului", a declarat Neelie Kroes, comisarul UE responsabil de domeniul telecomunicaţiilor.

Kroes a susţinut, în documentul publicat de UE, o abordare care să implice mai mulţi participanţi în guvernanţa internetului, variantă susuţinută şi de Statele Unite şi companiile din industria de profil. Organizaţiile neguvernamentale, statele, instituţiile academice şi sectorul privat ar colabora pentru funcţionarea internetului într-un astfel de caz.

Succesul efortului comisarului de a obţine un rol mai important pentru UE depinde de măsura în care cele 28 de state UE susţin iniţiativa, scrie Reuters.

Determinarea europenilor va fi testată la o serie de conferinţe importante pe parcursul acestui an, inclusiv una în aprilie în Brazilia, ţară care a criticat puternic activităţile de spionaj ale Agenţiei Naţionale pentru Securitate a SUA.

La sfârşitul anului trecut, UE a renunţat la ameninţări că va suspenda acordurile prin care Statele Unite au acces la date ale europenilor, respingând apelurile pentru o poziţie mai dură în contextul dezvăluirilor că Statele Unite au dus o campanie amplă de spionaj folosind infrastructura de telecomunicaţii, inclusiv împotriva ţărilor aliate.

"Guvernele au deja un rol important la ICANN, iar acesta va creşte în viitor. Această internaţionalizare a început înainte de scandalul Snowden", a declarat vicepreşedintele ICANN pentru Europa, Nigel Hickson.

Dezvăluirile privind activităţile de spionaj ale SUA au complicat legăturile UE-SUA într-un moment delicat al relaţiilor transatlantice, Bruxelles şi Washington fiind în pline negocieri pentru un acord de liber schimb care ar acoperi aproape jumătate din economia lumii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici