Un muzeu unic în România va fi modernizat cu 2,5 milioane euro

Autorităţile din judeţul Suceava au semnat, joi, un contract de finanţare în valoare de 2,5 milioane de euro pentru modernizarea, reabilitarea şi dotarea Muzeului ”Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc, muzeu unic în România ca tematică şi ca valoare a exponatelor existente.

294 afișări
Imaginea articolului Un muzeu unic în România va fi modernizat cu 2,5 milioane euro

Un muzeu unic în România va fi modernizat cu 2,5 milioane euro

Contractul pentru modernizarea, reabilitarea şi dotarea Muzeului ”Arta Lemnului”, în valoare de 2,5 milioane de euro, a fost semnat joi, proiectul fiind câştigat de Primăria din Câmpulung Moldovenesc.

Pentru reabilitarea muzeului construit în 1936, unic în România, autorităţile locale au reuşit să acceseze o finanţare de 2,5 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

Prezent la semnarea contractului, preşedintele Consilului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că muzeul reprezintă un câştig pe harta obiectivelor turistice din Suceava şi Bucovina.

“Muzeul este unic în ţară prin tematică şi exponate. După reabilitare, Muzeul Lemnului va putea deveni un muzeu – şcoală, într-un domeniu prioritar pentru judeţul nostru: silvicultura şi prelucrarea lemnului”, a spus Flutur.

Cu banii obţinuţi din fonduri europene vor fi realizate lucrări de restaurare şi reabilitare a clădirii şi curţii muzeului, va fi refăcut iluminatul arhitectural şi se vor face dotări pentru expunerea şi protejarea exponatelor.

Muzeul ”Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc a fost înfiinţat în 1936 şi a fost iniţial un muzeu de etnografie şi ştiinţe ale naturii. În anul 1967 a devenit muzeul lemnului, având 20 săli de expoziţii şi o secţie în aer liber. Până acum nu a mai beneficiat de niciun fel de investiţii sau reabilitări, deşi conţine exponate unice.

Muzeul are peste 15.000 de exponate din lemn, majoritatea pieselor fiind din secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, cel mai important exponat fiind un car din lemn folosit pentru transportul vinului, care are o vechime de peste 400 de ani.

În curtea muzeului există şi două case tradiţionale datând din secolele XVII şi XVIII.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici