Achiziţia de maşini, mobilă sau sisteme IT, interzisă la Ministerul Transporturilor. Excepţiile, cu aprobarea lui Şova

Unităţile din subordinea Ministerului Transporturilor nu mai au voie să cumpere maşini, clădiri, mobilă sau sisteme IT, potrivit unui ordin din 10 aprilie, exceptările urmând să fie permise de ministrul Transporturilor, Dan Şova, doar pentru situaţii urgente sau aplicarea legislaţiei europene.

367 afișări
Imaginea articolului Achiziţia de maşini, mobilă sau sisteme IT, interzisă la Ministerul Transporturilor. Excepţiile, cu aprobarea lui Şova

Achiziţia de maşini, mobilă sau sisteme IT, interzisă la Ministerul Transporturilor. Excepţiile, cu aprobarea lui Şova (Imagine: Shutterstock)

"Cu toţii suntem conştienţi de risipa nejustificată care se produce în unităţile de stat, că sunt companii naţionale, că sunt autorităţi publice, că sunt autofinanţate. Vreau să vă spun că mă deranjează termenul de autofinanţare. Toate autorităţile statului care au autofinanţare în fapt sunt concesionari de taxe şi impozite de la statul român, pentru că nu prestează activitate economică. Ei pun taxe şi le iau în numele statului român. Nu cred că din aceste taxe care aparţin statului român şi pe care le plătesc contribuabilii români este normal nici să cumperi clădiri, nici să renovezi clădiri, nici să-ţi cumperi maşini scumpe sau mobilier scump", a spus ministrul Transporturilor, într-o conferinţă de presă.

Şova a arătat că a emis la 10 aprilie un ordin valabil pentru toate cele 39 unităţi subordonate ale Ministerului Transporturilor prin care este interzisă achiziţionarea de autoturisme noi, închirierea sau achiziţia de spaţii, realizarea oricăror amenajări interioare pentru spaţii existente, construcţia de clădiri noi sau reabilitări de clădiri, achiziţia de mobilier sau sisteme IT.

"Normal că există unităţi din subordine, de exemplu, aşa cum este Registrul Român, care se pare că are nişte obligaţii ce ţin de legislaţia europeană pentru aplicarea unui anumit software. În aceste situaţii, procedura reglementată de ordin este că se votează în Consiliul de Administraţie sau de Supraveghere propunerea către ministru se acceptare a unei exceptări de la acest ordin, pentru a putea verifica în ce măsură se justifică şi care este motivul real", a precizat ministrul.

El a menţionat că în acest an nu va accepta exceptări de la ordin decât în cazul unor situaţii urgente sau pentru aplicarea legislaţiei europene, iar achiziţiile de maşini nu vor putea fi realizate decât prin Programul Rabla.

"În temeiul acestui ordin, toate cele 39 de unităţi subordonate au avut obligaţia de a-şi reface listele de investiţii şi de ale supune din nou aprobării adunărilor generale ale acţionarilor pentru a verifica conformitatea cu respectivul ordin. Inutil să spun că încălcarea ordinului de către orice conducere atrage răspunderea patrimonială şi penală", a mai spus ministrul Transporturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici