Agrostar: Produsele alimentare se vor scumpi cu 3-5% în perioada următoare

Produsele alimentare se vor scumpi cu 3-5% în perioada următoare din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a contextului internaţional, au anunţat vineri, la un seminar, reprezentanţii federaţiei Agrostar.

422 afișări
Imaginea articolului Agrostar: Produsele alimentare se vor scumpi cu 3-5% în perioada următoare

Agrostar: Produsele alimentare se vor scumpi cu 3-5% în perioada următoare (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Agrostar pune viitoarele majorări de preţuri şi pe seama lipsei unei "strategii coerente" a Ministerului Agriculturii şi cere demisia ministrului Valeriu Tabără.

"Ministrul Agriculturii nu poate să intervină direct în reglarea preţurilor, dar poate să o facă prin politici sectoriale, ceea ce lipseşte cu desăvârşire la ora actuală. Pot fi luate măsuri de stimulare a investiţiilor şi de creştere a gradului de absorbţie a fondurilor europene", susţine Niculae Ştefan, preşedintele Agrostar.

El consideră că lipsa unei strategii agricole duce la agravarea situaţiei fermierilor şi la împovărarea românilor cu preţuri greu de suportat la alimente.

"În viitor, lupta pentru resursele de hrană ale planetei se va ascuţi, iar România, deşi are potenţial uriaş în domeniu, va fi doar o piaţă de desfacere pentru produsele scumpe din import. Optimismul exagerat al domnului Valeriu Tabără, care susţine că România nu se va confrunta cu o criză alimentară, arată lipsă de realism din partea domniei sale", a completat Ştefan.

La începutul lunii mai şi preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, declara că preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%.

El afirma atunci că majorările de preţuri au început deja, se vor derula pe parcursul următoarelor 2-3 luni şi nu se poate face nimic pentru stoparea lor.

Potrivit datelor INS, inflaţia anuală a urcat de la 8,01% în martie la 8,34% în aprilie, atingând maximul din iulie 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,66% în principal ca urmare a scumpirii energiei electrice, cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi ţigărilor.

În primele patru luni ale acestui an, preţurile au crescut la cartofi cu peste 30%, la alte legume şi conserve de legume cu 21,2% şi în cazul zahărului cu 17,56%. Astfel, mărfurile alimentare erau în luna aprilie cu 5,08% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

Federaţia Agrostar a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 38.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici