Analişti: BNR va menţine dobânda de politică monetară la 1,75% până la sfârşitul anului

BNR va menţine dobânda de politică monetară la 1,75% până la sfârşitul anului, estimează Asociaţia Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR), dar pentru 2016 analiştii au opinii divergente, de la o scădere la 1,5% la o majorare la 2,5% în decembrie 2016.

294 afișări
Imaginea articolului Analişti: BNR va menţine dobânda de politică monetară la 1,75% până la sfârşitul anului

Analişti: BNR va menţine dobânda de politică monetară la 1,75% până la sfârşitul anului (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul AAFBR, Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la 1,75% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie de miercuri, 1 iulie 2015. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că atât rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei cât şi cele pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute constante pe 1 iulie", arată asociaţia, într-un comunicat.

Relaxarea politicii monetare ar putea continua în restul acestui an prin reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei până la 6% în luna decembrie 2015 şi pentru pasivele în valută până la 12%. În paralel, dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută la 1,75% în a doua jumătate a anului 2015 conform celor mai mulţi participanţi la sondaj.

"Opiniile referitoare la politica monetară a BNR din 2016 sunt divergente, existând un număr mic de participanţi la sondaj care estimează o reducere a dobânzii de politică monetară până la 1,5% în luna decembrie 2016, dar şi participanţi care prognozează un ciclu de întărire a politicii monetare, cu un nivel al dobânzii care ar putea ajunge la 2,5% în luna decembrie a anului următor", mai arată AAFBR.

BNR a redus în luna mai dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cu 2 puncte, de la 10% la 8%. Măsura a surprins analiştii, cei mai mulţi dintre aceştia anticipând menţinerea dobânzii de politică monetară la 2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici