ANPC a transmis FMI că îşi menţine poziţia privind aplicarea OUG 50 la creditele în derulare

Reprezentanţii ANPC au susţinut în faţa delegaţiei FMI că aplicarea OUG 50 la creditele în derulare nu va distorsiona relaţia client-bancă şi au transmis oficialilor Comisiei Europene că actul normativ respectă legislaţia comunitară.

26 afișări
Imaginea articolului ANPC a transmis FMI că îşi menţine poziţia privind aplicarea OUG 50 la creditele în derulare

ANPC a transmis FMI că îşi menţine poziţia privind aplicarea OUG 50 la creditele în derulare (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Încă de acum două săptămâni, am făcut o solicitare către guvernatorul BNR (Mugur Isărescu - n.r.) să avem un punct de vedere legat de eventualele pierderi prin aplicarea OUG 50. (...) Vrem să vedem care a fost impactul de la momentul intrării în vigoare în urmă cu trei luni şi ce se estimează. Am înţeles că şi Jeffrey Franks a avut o solicitare similară", a declarat, marţi, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, după întâlnirea cu misiunea comună de evaluare FMI-CE-Banca Mondială.

La fel ca şi şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, Cerbulescu a caracterizat discuţia ca fiind una "fructuoasă", cu un "intens schimb de păreri", însă celelalte declaraţii ale celor doi oficiali arată clar poziţii divergente.

Preşedintele ANPC a arătat că le-a explicat reprezentanţilor organizaţiilor internaţionale că în România există foarte multe litigii privind creditele acordate în perioada anterioară, în anumite situaţii cu condiţii abuzive.

Cerbulescu le-a transmis oficialilor FMI şi CE că numai ANPC are 160 de dosare pe rol cu băncile, iar în spatele acestor procese sunt peste 7.000 de sesizări de la clienţi.

Oficialul ANPC a arătat că va mai avea o discuţie cu premierul Emil Boc pe marginea observaţiilor făcute de FMI şi CE, dar că instituţia susţine aplicarea OUG 50 şi la creditele în derulare, pe anumite amendamente care au fost preluate de către grupul parlamentar PDL.

Potrivit lui Cerbulescu, ANPC a elaborat 20 de amendamente care au fost însuşite de reprezentanţii din Comisia Buget Finanţe Bănci de la Camera Deputaţilor. Unul dintre acestea defineşte modul în care ANPC poate să restricţioneze activitatea unei bănci, dar numai pe segmentul creditării populaţiei.

Posibilitatea ca Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor să suspende activitatea unei bănci a fost criticată de către oficialii organismelor internaţionale, iar acest amendament vine practic ca răspuns la observaţiile primite.

Anterior, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat că oficialii instituţiei financiare internaţionale sunt îngrijoraţi în privinţa aplicării directivei Comisiei Europene privind creditele populaţiei şi la contractele aflate în derulare, întrucât ar putea duce la apariţia unor "efecte negative pentru România", şi au cerut reprezentanţilor ANPC să găsească o soluţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici