ANRE a plafonat rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie. Dacă investesc, poate creşte

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a plafonat la 8,5% rata de rentabilitate a distribuitorilor de electricitate, de la nivelul anterior de 10%, dar o poate creşte cu 0,5 puncte procentuale dacă firmele de profil investesc în contorizarea inteligentă a consumului.

406 afișări
Imaginea articolului ANRE a plafonat rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie. Dacă investesc, poate creşte

ANRE a plafonat rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie. Dacă investesc, poate creşte (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Rata de rentabilitate se aplică valorii investiţiilor noi şi la baza reglementată a activelor aferente activităţii de distribuţie a electricităţii.

"Modificarea va fi aplicată tuturor distribuitorilor de energie, lucrăm la ea din luna mai. Noile reglementări se vor aplica din acest an pe o perioadă de cinci ani. Companiile care vor investi în «smart metering» (contoare inteligente - n.r.) vor putea primi în plus 0,5 puncte procentuale", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

România are obligaţia, asumată faţă de Comisia Europeană, să introducă sistemul contorizării inteligente în sectorul distribuţiei şi furnizării de energie până în 2020.

Distribuitorii de electricitate vor putea primi în plus 0,5 puncte procentuale doar pentru investiţiile în contoare inteligente şi doar dacă reduc consumul propriu tehnologic cu mai mult decât nivelul impus de ANRE. Contoarele inteligente contribuie în cea mai mare măsură la reducerea consumului propriu tehnologic, ridicat în special din cauza furturilor din reţele.

Potrivit ANRE, modificarea metodologiei a fost determinată, în principal, de necesitatea efectuării investiţiilor pentru asigurarea fiabilităţii reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi creşterii calităţii serviciului în condiţii de eficienţă energetică.

Tarifele de distribuţie se aplică tuturor utilizatorilor racordaţi la reţeaua electrică de distribuţie a operatorului de distribuţie, în concordanţă cu nivelul de tensiune la care este extrasă energia electrică.

"Metodologia aprobată astăzi stabileşte modul de determinare a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie prestat de operatorul de distribuţie şi modalitatea de control al acestora, metoda de reglementare adoptată fiind cea de tip «coş de tarife plafon». Prin aplicarea acestui tip de reglementare stimulativă se asigură o abordare transparentă privind procesul de reglementare, o alocare echitabilă a câştigurilor rezultate prin creşterea eficienţei peste ţintele stabilite de autoritatea competentă între operatorul de distribuţie şi beneficiarii serviciului de distribuţie (...)", potrivit unui comunicat al ANRE.

Modificarea metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice mai vizează operarea eficientă şi în condiţii de siguranţă a reţelelor, promovarea investiţiilor eficiente în reţea şi prevenirea abuzului de poziţie dominantă a operatorului de distribuţie.

Guvernul a privatizat, în perioada 2004-2008, cinci filiale ale distribuitorului de energie Electrica SA. Companiile care au cumpărat filiale de distribuţie a energiei în România sunt Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania).

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat marţi, într-o conferinţă pe teme energetice, că, în urma privatizării unor filiale de distribuţie a energiei ale companiei de stat Electrica SA, calitatea serviciului de distribuţie nu a crescut şi a descris această situaţie ca fiind "inacceptabilă".

Niţă a mai spus că acţionarii majoritari ai companiilor de distribuţie a energiei privatizate exportă profiturile obţinute în România şi importă echipamente second-hand, şi a lansat un apel către companiile străine de profil să "revizuiască politica de distribuţie a energiei în România".

El s-a referit la distribuitorii de energie şi în luna aprilie, atunci afirmând: "Trebuie să vedem ce este cu marjele lor de profit".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici