Aproape 10% din angajaţii români au percepţia că sunt supracalificaţi pentru postul pe care îl ocupă

Aproape 10% din angajaţii români au percepţia că sunt supracalificaţi pentru postul pe care îl ocupă, iar cei care cred că au mai multe abilităţi decât sunt necesare pentru jobul pe care îl au sunt absolvenţii de facultate, arată datele Eurostat, biroul de statistică al UE.

1037 afișări
Imaginea articolului Aproape 10% din angajaţii români au percepţia că sunt supracalificaţi pentru postul pe care îl ocupă

Aproape 10% din angajaţii români au percepţia că sunt supracalificaţi pentru postul pe care îl ocupă (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

La nivel european, aproape 20% din angajaţi se consideră supracalificaţi. Cele mai mari ponderi ale salariaţilor care cred că au mai multe abilităţi decât cele necesare la job se regăsesc în Spania (50,3%), Slovacia (42,5%), Cipru (39,6%), Bulgaria (31,4%) şi Portugalia (27,5%), iar cele mai mici sunt în Ungaria (8,6%), România (9,3%), Belgia (10,2%) şi Germania (10,4%).

„Tinerii cu studii superioare trebuie să pornească în carieră cu joburi sub nivelul pregătirii lor şi acumulează frustrări. Au terminat o facultate la Academia de Studii Economice şi se angajează la recepţie, răspund la telefoane într-un call center sau arhivează acte“, spune Raluca Peneş, HR coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România.

În general, recruiterii care au o viziune mai convenţională nu acceptă să angajeze persoane supracalificate doar pentru a acoperi nevoia clienţilor, pentru că se spune că acei candidaţi se plictisesc repede la locul de muncă şi la prima oportunitate de pe piaţa muncii părăsesc com¬pania.

Totuşi, există şi studii care arată că supracalificaţii stau mai mult pe job şi au rezultate mai bune decât candidaţii care aparent ar fi mai potriviţi pentru respectivul job.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici