Aşteptările din noul an în privinţa economei Europei nu sunt deloc optimiste

Noul an vine cu veşti proaste pentru economia Europei: revenirea inflaţiei în zona euro zguduie speranţele investitorilor legate de potenţialele reduceri ale ratelor dobânzilor.

135 afișări
Imaginea articolului Aşteptările din noul an în privinţa economei Europei nu sunt deloc optimiste

Aşteptările din noul an în privinţa economei Europei nu sunt deloc optimiste

Analiştii se aşteaptă ca nivelul inflaţiei să fi crescut din nou în cea mai mare parte a Europei, punând sub semnul întrebării speranţele investitorilor legate de reducerea ratelor dobânzilor pe care BCE ar putea-o adopta încă din martie 2024, raportează Financial Times, citat de ZF.

Cifrele franceze publicate în dimineaţa zilei de joi au arătat că inflaţia a crescut în conformitate cu aşteptările economiştilor, ajungând la o creştere anuală de 4,1% înregistrată în decembrie, faţă de nivelul de 3,9% înregistrat în noiembrie, după eliminarea treptată a subvenţiilor pentru energie.

Este foarte probabil ca inflaţia să fi înregistrat o creştere semnificativă în Germania, unde datele oficiale, care vor fi publicate în după-amiaza zilei de joi, ar trebui să arate un salt al creşterii anuale a preţurilor de consum la 3,8% în decembrie, de la 2,3% în luna precedentă, potrivit economiştilor chestionaţi de Reuters.

Creşterea preţurilor de consum în zona euro a încetinit timp de şase luni, apropiindu-se de ţinta de 2% stabilită de BCE. Pieţele de obligaţiuni şi de acţiuni s-au redresat în ultimele săptămâni ale anului 2023, investitorii mizând pe faptul că ratele vor începe să scadă în primăvară.

Cu toate acestea, se aşteaptă ca reducerea subvenţiilor guvernamentale pentru gaz, electricitate şi alimente să declanşeze o reaccelerare a inflaţiei anuale în mare parte din Europa.

Reluarea presiunii inflaţioniste reflectă o comparaţie cu anul precedent, când Berlinul plătea facturile de gaz ale majorităţii gospodăriilor, iar Parisul subvenţiona puternic costurile energiei electrice - ceea ce a dus la scăderea temporară a costului facturilor la utilităţi.

De asemenea, se pare că preţurile vor creşte după ce guvernul german a fost obligat să renunţe la alte câteva subvenţii şi să majoreze impozitele pentru a contribui la acoperirea unei găuri de 60 de miliarde de euro în planurile sale bugetare.

Un domeniu în care preţurile ar putea creşte ca răspuns la scăderea subvenţiilor guvernamentale este cel al mâncării servite în oraş, după ce Berlinul a majorat cota de TVA pentru mesele din restaurante de la un nivel redus temporar de 7% până la 19% la începutul acestui an.

Se aşteaptă ca cifrele pentru întreaga zonă euro, care vor fi publicate vineri, să reflecte o creştere a inflaţiei de la 2,4% în noiembrie la 3% în decembrie, punând capăt unui şir de şase luni de scăderi consecutive.

Investitorii vor urmări îndeaproape cifrele pentru a afla cât de repede va începe BCE să reducă ratele, după ce a majorat brusc rata de referinţă a depozitelor de la sub zero la 4%, ca răspuns la cea mai mare creştere a preţurilor din ultima generaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
dobânzi,
europa,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici