Băsescu a reproşat miniştrilor că proiectele UE sunt derulate prea lent, iar România pierde bani

Preşedintele Traian Băsescu a reproşat, miercuri, miniştrilor că proiectele finanţate de către instituţii financiare internaţionale nu sunt derulate suficient de repede, iar România este pusă în situaţia să achite penalităţi de neutilizare a banilor puşi la dispoziţie.

30 afișări
Imaginea articolului Băsescu a reproşat miniştrilor că proiectele UE sunt derulate prea lent, iar România pierde bani

Băsescu a reproşat miniştrilor că proiectele UE sunt derulate prea lent, iar România pierde bani (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"În momentul de faţă avem neutilizaţi 4,1 miliarde euro, credite angajate de la BEI, BERD, BIRD şi BDCE, cele patru bănci care finanţează guverne. Oameni buni, avem bani, dar nu implementăm proiectele cu suficientă viteză ! Ca să nu mai spun de încă 30 miliarde euro bani nerambursabili de la UE. Deci, România nu are o problemă cu banii. Dacă avem o problemă cu banii, avem probleme să ne asigurăm cheltuielile curente, pentru asta împrumutăm bani, pentru salarii, pentru cheltuieli sociale, dar bani de investiţii avem cu miliardele. Şi aici vă spun cu toată sinceritatea că nu mai poată fi tolerată situaţia neutilizării banilor", a spus Băsescu miniştrilor.

El a arătat că o astfel de situaţia este înregistrată şi în domeniul justiţiei şi i-a cerut ministrului de resort, Cătălin Predoiu, să acorde maximă atenţie acestei probleme.

"Domnule ministru Predoiu, din 110 milioane euro luaţi acum cinci-şase ani, doar 9 milioane sunt utilizate, iar cei de la Justiţie spun ba că nu au instanţe, ba că nu au clădiri, ba că nu au nu ştiu ce. Vă cer maximă atenţie pentru utilizarea banilor contractaţi. Cele 4,1 miliarde să ştiţi că mulţi dintre ei plătim penalităţi de neutilizare. Până acum, în România, niciodată un ministru care n-a făcut nimic n-a avut probleme. Întodeauna când un ministru face ceva, va fi ţinta tuturor atacurilor. Dragi colegi, dragi doamne şi domni miniştri, vă rog să fiţi atacaţi pentru că organizaţi licitaţii şi daţi drumul la banii ăştia. Nu se mai poate, stăm cu 4,1 miliarde credite angajate şi nu le cheltuim", a spus preşedintele.

El a atenţionat că sunt în continuare înregistrate întârzieri şi în implementarea proiectelor cu bani europeni de la nivelul administraţiilor locale inclusiv din cauza duratei cu care sunt emise avize chiar de către ministere, deşi a mai ridicat această problemă în Guvern.

Preşedintele a cerut astfel miniştrilor să găsească o formulă prin care un astfel de proiect să fie avizat în maximum 30 de zile.

"Vreau să ştiţi că, dincolo de o oarecare încetineală a lor, care vine şi din faptul că îi găseşte aprobarea proiectelor fără caiet de sarcini pregătit, este şi timpul lung în care obţin avizele chiar de la ministerele pe care le conduceţi. Uni stau 6, 8, 9 luni. Am mai ridicat odată acest subiect în Guvern şi nu sunt îmbunătăţiri consistente. Am rugămintea ca să găsiţi o formulă ca în maximum treizeci de zile acel proiect să circule pentru că avem gradul de absorţie atât de redus încât nu ne mai permitem să întârziem. Se dau avansuri care sunt cheltuite pe alte năzbâtii, iar când constructorul trebuie să plătească din banii lui întârzie plata, ceea ce face imposibilă facturarea de către cel care a executat lucrarea. Poate găsiţi o normă prin care avansurile date pentru anumite lucrări să nu poată fi utilizate la nimic altceva decât pentru plata lucrării pentru care s-au contractat", a transmis Băsescu miniştrilor.

Şeful statului a participat la şedinţa de miercuri a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici