Băsescu nu exclude ca România să intre în zona euro după 2015, termenul prevăzut oficial

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu exclude ca România să intre în zona euro după 2015, termenul prevăzut oficial, pentru a evita un scenariu de tipul celui din Grecia.

25 afișări
Imaginea articolului Băsescu nu exclude ca România să intre în zona euro după 2015, termenul prevăzut oficial

Băsescu nu exclude ca România să intre în zona euro după 2015, termenul prevăzut oficial (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Apelul meu este ca noi să rediscutăm, pentru a vedea dacă menţinem obiectivul iniţial de aderare, sau amânăm cu un an sau doi. Exemplul Greciei ne-a arătat că trebuie să reflectăm serios şi să fim bine pregătiţi", a arătat Băsescu în timpul unei întrevederi cu presa străină, la Bucureşti.

El a spus România poate respecta obiectivul unui deficit public de 3% din PIB, dar criza a arătat că trebuie să se ţină seama de toate aspectele economice.

Preşedintele a precizat totodată că "pune sub semnul rezervei şi al întrebării" data de 1 ianuarie 2015 pentru adoptarea euro.

Până în prezent, autorităţile române au menţinut fără rezerve obiectivul intrării în zona euro la termenul stabilit, notează AFP.

"Angajamentul adoptării euro la 1 ianuarie 2015 este menţinut", a precizat Guvernul într-un comunicat oficial, pe 22 martie.

AFP arată că, după mai mulţi ani de creştere puternică, România a intrat în 2009 într-una dintre cele mai profunde recesiuni, în rândul statelor din Uniunea Europeană, cu un recul economic de 7,1%, iar declinul va continua în acest an.

Băsescu a pledat totodată în favoarea unei guvernanţe economice europene, arătând că este un susţinător fără echivoc al controlului bugetelor naţionale la nivelul UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici