BCE se oferă să participe la o revizuire a taxei "Robin Hood"

Banca Centrală Europeană s-a oferit să participe la o revizuire a aşa-numitei "taxe Robin Hood" pe tranzacţiile financiare, pentru a evita un eventual impact negativ asupra stabilităţii financiare, gestul instituţiei indicând temerile oficialilor privind efectul aplicării măsurii.

135 afișări
Imaginea articolului BCE se oferă să participe la o revizuire a taxei "Robin Hood"

BCE se oferă să participe la o revizuire a taxei "Robin Hood" pe tranzacţiile financiare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un grup de 11 state din zona euro au propus implementarea unei taxe asupra tranzacţiilor cu obligaţiuni, acţiuni şi derivate financiare, pentru a reduce riscurile din sistem, măsură contestată ferm de industria financiară, care a avertizat că o astfel de taxă ar îngheţa activitatea pe pieţele financiare, ar creşte semnificativ costurile investitorilor şi ar reduce profiturile băncilor.

BCE a refuzat să se afişeze public în favoarea vreunei părţi, indicând că mandatul instituţiei nu acoperă astfel de chestiuni.

Banca s-a oferit însă să "participe în mod constructiv" la elaborarea proiectului, ceea ce sugerează că, în interior, oficialii BCE au rezerve în privinţa impactului taxei asupra pieţelor financiare şi economiei reale, notează Financial Times.

"Suntem dispuşi să colaborăm în mod constructiv, împreuă cu guvernele şi Comisia Europeană, pentru a ne asigura că taxa nu va avea un impact negativ asupra stabilităţii financiare", a declarat pentru FT Benoît Cœuré, membru în boardul executiv al BCE.

Statele din zona euro speră că taxa asupra tranzacţiilor financiare va genera în fiecare an venituri de 30-35 miliarde euro şi va încuraja mai multă responsabilitate în rândul bancherilor.

Disputele pe marginea taxei sugerează că o eventuală implementare a propunerii va întârzia dincolo de termenul de 1 ianuarie 2014 prevăzut în proiect, iar intervenţia BCE încurajează speculaţiile că planul va fi "diluat" semnificativ.

BCE urmăreşte în mod special impactul taxei asupra tranzacţiilor cu obligaţiuni şi asupra pieţei pentru operaţiuni repo, potrivit FT.

Preşedintele băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a avertizat în luna aprilie că, în forma propusă, taxa "va afecta în mod semnificativ piaţa repo".

BCE consideră că pieţele ar trebui să transmită în mod eficient către economia reală modificările dobânzilor. Astfel, instituţia va sprijini aproape sigur exceptarea pieţei repo de la taxa Robin Hood, precum şi eventuale amendamente care să garanteze că nu vor creşte costurile pentru companii care utilizează derivate financiare ca formă de hedging.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici