Biden: SUA nu vor intra niciodată în incapacitate de plată

Statele Unite nu vor intra niciodată în incapacitate de plată, a declarat duminică vicepreşedintele american Joe Biden, la sfârşitul unei vizite în China, în care discuţiile au fost dominate de problema datoriilor SUA şi soliditatea economiei mondiale.

420 afișări
Imaginea articolului Biden: SUA nu vor intra niciodată în incapacitate de plată

Biden: SUA nu vor intra niciodată în incapacitate de plată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"SUA nu au fost şi nu vor fi vreodată în incapacitatea de a-şi plăti datoriile", a asigurat oficialul american, la trei săptămâni după ce un acord in extremis din Congres a permis majorarea plafonului de îndatorare al ţării şi evitarea intrării în încetare de plăţi.

În timpul unei vizite de cinci zile, Biden a încercat să îi convingă pe liderii chinezi în privinţa rezistenţei economiei americane şi a solidităţii titlurilor de Trezorerie, în care autorităţile de la Beijing au investit 1.170 de miliarde de dolari.

În pofida dificultăţilor actuale, Statele Unite rămân cea mai pună opţiune pentru investiţii, a arătat oficialul american.

China s-a arătat extrem de neliniştită după retrogradarea ratingului SUA de către agenţia Standard&Poor's, iar presa oficială a cerut Statelor Unite să nu mai trăiască peste posibilităţi.

Liderii chinezi au avut însă o atitudine conciliantă faţă de Biden.

"Aţi transmis un mesaj foarte clar poporului chinez, că Statele Unite îşi vor respecta promisiunile şi angajamentele privind datoriile suverane. Acest fapt va menţine securitatea, lichiditatea şi valoarea obligaţiunilor americane", a declarat premierul chinez Wen Jiaobo, la întâlnirea avută miercuri cu Biden.

El a adăugat că are încredere că SUA vor depăşi dificultăţile, iar economia va fi readusă la o creştere sănătoasă.

Discuţiile s-au referit totodată şi la chestiuni politice, precum respectarea drepturilor omului în China şi programele nucleare iranian şi nord-coreean.

Biden a cerut părţii chineze să dea un mesaj clar liderilor iranieni să îşi respecte obligaţiile internaţionale şi şi-a exprimat îngrijorarea referitoare la programul nuclear din Coreea de Nord.

Cele două ţări sunt aliate ale Chinei.

Biden, aflat în prima sa vizită în China în calitate de vicepreşedinte, va merge luni în Mongolia şi apoi în Japonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici