China: UE va depăşi criza. Stabilitatea zonei euro este crucială pentru economia globală

China şi-a reiterat, prin ministrul de Externe Yang Jiechi, încrederea că Europa va depăşi criza datoriilor de stat, adăugând că stabilitatea zonei euro este de importanţă crucială pentru revenirea economiei globale.

1001 afișări
Imaginea articolului China: UE va depăşi criza. Stabilitatea zonei euro este crucială pentru economia globală

China: UE va depăşi criza. Stabilitatea zonei euro este crucială pentru economia globală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În comunicatul oficial privind participarea preşedintelui Hu Iintao la summit-ul G20 de joi şi vineri de la Cannes, Yang nu a făcut niciun comentariu privind creşterea investiţiilor Chinei în Europa.

"Credem că Europa dispune de înţelepciunea şi capacitatea totală de a rezolva problema datoriilor. China a sprijinit întotdeauna răspunsul Europei la criza financiar internaţională şi eforturile sale de revenire economică", a afirmat oficialul chinez în comunicatul apărut pe site-ul Ministerului de Externe de la Beijing.

Zona euro încearcă să convingă China să contribuie la Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară, fondul de susţinere a statelor cu probleme din blocul monetar.

Liderii europeni au convenit la finele lunii septembrie un plan de rezolvare a crizei datoriilor de stat, pe trei direcţii principale, respectiv consolidarea Facilităţii de Stabilitate la 1.000 miliarde euro, reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde euro şi crearea unor vehicule investiţionale speciale care să atragă bani pe pieţele europene de obligaţiuni. Printre investitorii vizaţi de aceste vehicule se numără marile economii emergente, inclusiv China.

Europa este cea mai mare piaţă de export a Chinei, iar Beijingul controlează cele mai mari rezerve valutare din lume, evaluate la 3.200 miliarde de dolari.

Liderii G20, reuniţi la Cannes, au cerut Europei să-şi rezolve problemele şi au amânat pentru anul viitor o decizie privind creşterea resurselor financiare ale Fondului Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici