Cine sunt cei mai mari producători de încălţăminte din Europa? Este într-adevăr România pantofarul Bătrânului Continent?

La nivel mondial, în 2022, s-au produs 23,9 miliarde de perechi de pantofi, cu 7,6% mai mulţi decât în anul anterior, al doilea an de pandemie de COVID-19, arată datele WorldFootwear, instituţie care analizează industria de încălţăminte.

11425 afișări
Imaginea articolului Cine sunt cei mai mari producători de încălţăminte din Europa? Este într-adevăr România pantofarul Bătrânului Continent?

Pe plan local s-au realizat în 2022 (ultimul an pentru care există date publice) circa 14 milioane de perechi de pantofi Această valoare poziţionează piaţa locală pe locul 12 în Europa, departe de marii producători, respectiv Italia, Portugalia şi Spania.

La nivel mondial, în 2022, s-au produs 23,9 miliarde de perechi de pantofi, cu 7,6% mai mulţi decât în anul anterior, al doilea an de pandemie de COVID-19, arată datele WorldFootwear, instituţie care analizează industria de încălţăminte. Este interesant de remarcat că, din totalul producţiei, peste 87% este „made in Asia“, în special în ţări precum China, India, Vietnam sau Indonezia, care sunt cunoscute pentru că realizează volume mari la preţuri mici.

Europa în ansamblul său produce doar 2,7% din totalul încălţărilor realizate la nivel mondial, ceea ce înseamnă undeva la 640 de milioane de perechi anual. Statele de pe Bătrânul Continent, spre deo­sebire de cele din Asia, sunt cunoscute pen­tru că produc încăţări (mai) scumpe şi, de multe ori, din piele. Este şi cazul României, care multă vreme a fost supranumită local pantofarul Europei. Este însă piaţa locală un nume important în industrie? Datele WorldFootwear pe 2022 contrazic această ipoteză. Mai exact, pe plan local s-au realizat în 2022 (ultimul an pentru care există date pu­bli­ce) circa 14 milioane de perechi de pantofi. Această valoare poziţionează piaţa locală pe locul 12 în Europa, departe de marii producători, respectiv Italia, Portugalia şi Spania.

Este interesant de remarcat că la vârful clasamentului sunt pieţe din Occident, ţări cu salarii medii mult peste cele din România. Iar asta în condiţiile în care pe plan local s-au închis multiple fabrici de încălţăminte, investitorii invocând că România este prea scumpă pentru această industrie, care de multe ori plăteşte salarii mai apropiate de minimul pe economiei decât de medie.

Faptul că Italia produce anual 162 de milioane de perechi de pantofi, de peste 11 ori mai mult decât România, arată că acest stat nu e prea scump pentru investitorii din domeniu, deşi oamenii câştigă mai mult decât pe plan local. Chiar şi Germania, cea mai puternică economie din Europa, este un important actor în sector, situându-se pe locul patru în clasamentul ZF, realizat pe baza datelor WorldFootwear.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici