Comisia Europeană solicită României să îşi respecte obligaţiile care îi revin în domeniul deşeurilor

România şi alte 13 state nu şi-au îndeplinit obligaţiile care le revin în temeiul directivelor privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, bateriile şi acumulatorii şi deşeurile de baterii şi acumulatori, vehiculele scoase din uz, anunţă Comisia Europeană.

195 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană solicită României să îşi respecte obligaţiile care îi revin în domeniul deşeurilor

Comisia Europeană solicită României să îşi respecte obligaţiile care îi revin în domeniul deşeurilor

În temeiul Directivei 2012/19/UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, statele membre sunt obligate să raporteze Comisiei cu privire la progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a obiectivelor, într-un anumit număr de luni de la sfârşitul perioadei vizate de rapoarte, pe baza unei structuri definite de Comisie.

De asemenea, statele membre trebuie să furnizeze Comisiei o descriere detaliată a modului în care au fost compilate datele. Până în prezent, România, Malta şi Suedia nu şi-au îndeplinit obligaţiile, deoarece rapoartele din 2015 nu au fost furnizate.

Conform Directivei 2006/66/CE privind bateriile şi acumulatorii şi deşeurile de baterii şi acumulatori, statele membre sunt obligate să transmită Comisiei rapoarte privind ratele de colectare stabilite de directivă, într-un anumit număr de luni de la sfârşitul anului vizat, şi să indice în raport modul în care au fost obţinute datele necesare pentru calcularea ratei de colectare.

Acestea au, de asemenea, obligaţia de a raporta cu privire la nivelurile de reciclare realizate în fiecare an calendaristic în cauză şi dacă au fost îndeplinite nivelurile de eficienţă a reciclării prevăzute în directivă. Până în prezent, aceste obligaţii nu au fost îndeplinite de România, Bulgaria, Franţa, Italia, Malta, Grecia, Suedia, Slovenia, Lituania, Ţările de Jos, Spania, Ungaria, Irlanda şi Portugalia pentru 2016 şi/sau 2017.

În conformitate cu Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, statele membre trebuie să raporteze Comisiei cu privire la obiectivele stabilite de directivă, împreună cu o descriere adecvată a datelor utilizate. România, Danemarca şi Slovenia nu şi-au îndeplinit obligaţiile până în prezent, dat fiind că rapoartele din 2015 sau 2016 nu au fost furnizate. În temeiul Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2006 privind transferurile de deşeuri, statele membre sunt obligate să trimită Comisiei rapoarte privind aplicarea Regulamentului privind transferurile de deşeuri.

Până în prezent, România nu a prezentat un raport pentru anul 2017.

În sfârşit, în temeiul Directivei 94/62/CE privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, statele membre trebuie să furnizeze Comisiei date privind punerea în aplicare a obiectivelor de valorificare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje în termen de 18 luni de la sfârşitul anului relevant, prin intermediul formatelor stabilite de Comisie, şi să trimită Comisiei o descriere adecvată a modului în care au fost compilate datele (aşa-numitul „raport de verificare a calităţii”). Până în prezent, Lituania nu a furnizat raportul de verificare a calităţii pentru anul 2016. Prin urmare, Comisia a decis să trimită scrisori de punere în întârziere tuturor celor cincisprezece state membre. În cazul în care nu se iau măsuri în termen de două luni, se poate emite un aviz motivat.

Principalele decizii adoptate de Comisia Europeană în octombrie, grupate pe domenii de politică, includ 64 de scrisori de notificare a întârzierii în îndeplinirea obligaţiilor, 39 avize motivate şi 2 cazuri de trimitere în faţa Curţii de Justiţie a UE. Totodată, Comisia închide 120 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluţionate fără a fi necesară continuarea procedurii.

Taguri:
ue,
deşeuri,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici